spelglädje brädspel sällskapsspel
Menu
  • Hem
  • Recensioner
    • Barnspel
    • Expansioner
    • Familjespel
    • Frågespel
    • Kortspel
    • Nostalgispel
    • Partyspel
    • Samarbetsspel
    • Speltillbehör
    • Sportspel
    • Strategispel
    • Tärningsspel
    • Äventyrsspel
  • Artiklar
    • Figurmålning
    • Ditt och datt
    • Om specifika spel
    • Previews
    • Kickstarter
    • Intervjuer
    • Listor och priser
    • Spelglädjes spelartyper
    • Rapporter från Skyttegravarna
  • Om spelglädje…
    • Varför finns Spelglädje?
    • Om författarna
    • Nyhetsbrevet
  • Kontakt
Menu
spelglädje brädspel sällskapsspel agricola

Recension: Agricola

Posted on juli 6, 2013januari 17, 2021 by Folkeserbe
spelglädje brädspel sällskapsspel agricola
Speltyp: strategispel 
Antal spelare: 1-5 Speltid: 2-3 timmar 
Ålder: 12+ Tillverkare: Z-man games
Länk till Agricola på Boardgamegeek

Har du växt ifrån Min bondgård och tröttnat på slumpens skördar i Bondespelet, men är ändå sugen på bondetemat? Då tror jag att jag har lösningen i form av Agricola. Här får alla spelare möjligheten att bygga upp varsin bondgård med boningshus, stall, hagar, åkrar och djur. Och måste dessutom tänka samtidigt.

Men som i alla spel (och med all säkerhet i det riktiga bondelivet!) finns det en hake eller två: för att kunna förverkliga sina drömmars bondgård måste material till byggen, sådd och uppgraderingar samlas in, vilket kan visa sig vara lättare sagt än gjort när man är flera bönder som konkurrerar om samma material. Och här har vi egentligen kärnan i Agricola: Eftersom det tillgängliga materialet är begränsat, gäller det att försöka förutse sina motståndares drag och planera sina egna därefter. Spelarnas taktiker kommer att skilja sig åt en del (främst beroende på vilka hemliga uppgraderingskort de vid spelstart har blivit tilldelade), men man kan ändå alltid räkna med att det kommer att vara mycket stor efterfrågan på spelets råvaror. Är man, som undertecknad, lagd åt det skadeglada hållet ger kampen om materialet goda möjligheter. Det är minst sagt tillfredsställande att sno åt sig material som någon annan behöver…

Spelets valuta är mat, som man med jämna mellanrum måste betala för att de bönder som bor på gården ska överleva. Det där med maten tycker jag är en intressant och rolig detalj, för när spelet börjar har varje spelare två bönder att ”arbeta” med. Dessa kan sedan skaffa barn, vilket leder till bättre möjligheter att utveckla bondgården, men samtidigt krävs det då mer mat. Här gäller det alltså att balansera på rätt sida av gränsen då avsaknad av mat kan stå spelarna dyrt i slutet av spelet när bondgårdarna ska poängsättas!

Agricola-farm

Är då Agricola något att hänga i julgranen? Nej, jag föredrar snarare en placering under julgranen, för en bättre och mer hållbar present är svår att få tag på om man gillar brädspel. Den ena rundan Agricola blir aldrig den andra lik eftersom endast ett fåtal av spelets enorma hög av uppgraderingskort används varje runda, och man måste också anpassa sitt spelsätt efter de kort man tilldelas från början.

Det där med att anpassa spelsätt från spelrunda till spelrunda är alltid något jag har haft stora problem med. När jag spelar vill jag egentligen ha en fantastisk, återanvändbar och vinstgivande strategi att använda om och om igen, och det har stundtals varit en stor frustration för mig att Agricola inte kan spelas på det sättet.  De möjligheter man ställs inför varje gång det är ens tur är nästan oändliga, och det i kombination med att försöka förutse vad de andra spelarna ska göra har ibland överväldigat mig till den grad att jag bara har velat lämna spelbordet. Det är bara att erkänna: Agricola är inget spel man plockar fram och river av på en halvtimme samtidigt som man tittar på tv. För att spelet ska komma till sin rätt gäller det att alla spelare är engagerade och även försöker hålla tempot uppe någorlunda, annars kan en runda sluka ett helt paket kaffe! Minst.

Agricola är ganska svårt och oförlåtande innan man har fått känsla för det, och man bör nog räkna med en läroperiod på några rundor innan man behärskar alla spelets mekaniker. Även om det finns en familjevariant inbyggd i spelet är det här inget jag rekommenderar för barnfamiljer, det är helt enkelt ett spel gjort för vuxna även om det står att det är ifrån 12 år och uppåt på kartongen. Ett varningens finger vill jag också höja över språkbarriären som finns i spelet. Hoppade du över engelskalektionerna i skolan lär du få sota för det nu eftersom både regelhäftet och många av korten innehåller mycket text. Räds ändå inte, bakom den där språkbarriären finns ett grymt brädspel som är värt varenda slagning i lexikonet! Lexikon finns ju dessutom i digital form nu för tiden…

Komponenterna i spelet håller genomgående hög kvalitet med rikt illustrerade kort och spelplaner. Staketen, djuren, grödorna och bönderna består av kuber, stavar och brickor i olika färgat trä vilka fyller sin funktion utmärkt. Skulle man ändå inte vara nöjd med de befintliga delarna finns det både djur och grönsaker som verkligen ser ut som sådana att köpa separat till spelet. Man kan tycka att dessa delar skulle varit med i lådan redan från början, men antagligen anade tillverkaren inte vilken succé Agricola skulle bli och valde det lite billigare tillverkningsalternativet.

Nämnda frustration, svårigheter och tidsåtgången till trots spelar jag Agricola regelbundet, och jag kan bara förklara det med att mitt i den frustration jag ibland kan känna också finns en stor kärlek. Jag bara älskar att låta kreativiteten flöda vid skapandet av min bondgård: att placera ut åkrar, djur och hagar på spelbrickan är en nästan meditativ upplevelse, och har man dessutom genomgått stora svårigheter först är tillfredsställelsen ännu större. När man sedan upptäcker att gården plötsligt har blivit självförsörjande som ett resultat av alla uppoffringar och pannveck är lyckan total, och åtminstone jag brukar känna att det var värt all frustration. Belönande är bara förnamnet!

Agricola: Som Farmville, fast bra.

Edit: Vill ni ha mer Agricola? En recension till spelets stora expansion hittar ni här.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
fb-share-icon
Twitter
Visit Us
Follow Me
Tweet
INSTAGRAM

Mer Spelglädje:

0 thoughts on “Recension: Agricola”

  1. Josef skriver:
    juli 16, 2013 kl. 1:04 f m

    Bra recension, håller med till fullo, fantastiskt spel!

    Svara
    1. folkeserbe skriver:
      juli 16, 2013 kl. 9:51 f m

      Tack för berömmet och kommentaren! Kul att du håller med också, är du månne en inbiten Agricola-spelare?

      Svara
      1. Josef skriver:
        augusti 5, 2013 kl. 12:09 e m

        Vad räknas som inbiten? Att man kört draft-varianten? Att man finner Agricola-appen rolig att spela. Blev sugen på expansionen när jag läste om den här också… Men ej testat än. Brukar ni blanda lekarna, eller bara köra ”Interactive deck” osv.

        Svara
    2. elbjorno skriver:
      juli 16, 2013 kl. 2:05 e m

      Vår första kommentar! Tack 🙂

      Svara
      1. Josef skriver:
        augusti 5, 2013 kl. 12:12 e m

        Varsågod, fick förresten med ”Animeplees” (djurfigurer) i mitt ex av Agricola, ett lyft helt klart för farmkänslan i spelet.

        Svara
    3. folkeserbe skriver:
      augusti 5, 2013 kl. 6:42 e m

      Jag tycker att det låter på dig som om du är en vad jag kallar inbiten Agricola-spelare, så jag är övertygad om att du kommer att uppskatta expansionen mycket! Den tillför helt klart ännu en dimension till spelet!

      Behöver jag förresten säga att jag är avundsjuk på dig som fick med animeplees i lådan? Själv måste jag punga ut nästan 100 spänn till.. 🙁

      När jag spelar brukar jag blanda lekarna. Dels tycker jag att blandningen av kort är bra, och dels minskar risken att samma kort återkommer allt för ofta. Hur brukar du spela?

      Svara

Kommentera? Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

I samarbete med

logotyp Spelexperten.com

logotyp Worldofboardgames.com

Leta på Spelglädje

Kategorier

  • Artiklar
  • En andra åsikt
  • Intervjuer
  • Nyheter
  • Previews
  • Rapporter från skyttegravarna
  • Recensioner
  • Spelglädje

Facebook

Instagram

spelgladje

Playing Busungar (Rascals) with my daughter. This Playing Busungar (Rascals) with my daughter. This game actually won prize as the best Swedish childrens game of the year in 1986!
.
It’s not great, but kind of exciting and is working well for my 4 year old to both play and practise maths.
.
AND! It’s created and illustrated by Anders Jeppsson, the illustrator of Drakborgen (Dungeon Quest)! 😍
.
.
.

#busungar #alga #andersjeppsson #spelglädje #sällskapsspel #brädspel #boardgame #boardgamegeek #boardgames #boardgaming #brettspiel #ボードゲー ム  #jeuxdeplateau  #giochidatavolo  #настольныеигры #tabletop #tabletopgames #tabletopgaming
Wishing you all a happy new year with some pics fr Wishing you all a happy new year with some pics from our recent trip to the Wasteland in Wasteland express delivery service.
.
It’s a highly thematic game with a strong Mad Max connection. Fear not though, you can like the game even if you hate Mad Max (I do). 
.
Pick up, deliver. Steal, deliver. Pimp your truck. Repeat. It’s fun! 😀
.
So, happy new year everybody, see you on the other side! 🎆🎇
.
📸: @beardoesnerd 
#wastelandexpressdeliveryservice #pandasaurusgames #spelglädje #sällskapsspel #brädspel #boardgame #boardgamegeek #boardgames #boardgaming #brettspiel #ボードゲー ム  #jeuxdeplateau  #giochidatavolo  #настольныеигры #tabletop #tabletopgames #tabletopgaming
Nostalgia galore! 🥰 . Got Boken om Drakborgen ( Nostalgia galore! 🥰
.
Got Boken om Drakborgen (The book about DungeonQuest for non Swedish gamers) last Friday. Such an interesting read with lots and lots of design documents and magnificent art (and stories about it). So happy that my childhood will come alive once again with the Kickstarted reprint of Drakborgen early next year! 🥰
.
Trivia: Did you know that DungeonQuest is based om a Swedish design from the early 80s? Well, now you now...
.
Amazing work @fandrakebooks ! Read it in one day... 🤓🤩
.
.
.
#drakborgen #drakborgen2020 #kickstarter #fandrake #dungeonquest #alga #danglimne #jakobbonds #andersjeppsson 
#spelglädje #sällskapsspel #brädspel #boardgame #boardgamegeek #boardgames #boardgaming #brettspiel #ボードゲーム  #jeuxdeplateau  #giochidatavolo  #настольныеигры #tabletop #tabletopgames #tabletopgaming
Looki, looki, Chronicles of Crime: The Millenium s Looki, looki, Chronicles of Crime: The Millenium series has arrived! 🕵🏼‍♂️🔍
.
Only the 1400-expansion is playable right now since the app controlling the cases isn’t ready yet. No stress for me though, because I’m not done with the Noir expansion yet... 🙄😂
.
Anyway, I love Chronicles of Crime and it feels good to have some cases in store for dark winter days with candles and coffee. 🕯☕️
.
.
.
#chroniclesofcrime #chroniclesofcrimemilleniumseries #chroniclesofcrimenoir #luckyduckgames #kickstarter #spelglädje #sällskapsspel #brädspel #boardgame #boardgamegeek #boardgames #boardgaming #brettspiel #ボードゲー ム  #jeuxdeplateau  #giochidatavolo  #настольныеигры #tabletop #tabletopgames #tabletopgaming
Oh, the joy! Have been trying to find these since Oh, the joy! Have been trying to find these since the tile and figure collection Supressed Memories went out of print. Only two expansions left until I have it all! 😍
.
I need to call @skoldpainting now... 😛
.
.
.
#mansionsofmadness #forbiddenalchemy #callofthewild #mansionsofmadness2ndedition #fantasyflightgames #figurepainting #spelglädje #sällskapsspel #brädspel #boardgame #boardgamegeek #boardgames #boardgaming #brettspiel #ボードゲーム  #jeuxdeplateau  #giochidatavolo  #настольныеигры #tabletop #tabletopgames #tabletopgaming
I have sent my Mansions of Madness figures from St I have sent my Mansions of Madness figures from Streets of Arkham and Sanctum of Twilight to painter Christopher Sköld for som loving care. 🥰
.
So happy with how they turned out and can’t wait to play! Just two expansions left to buy now....... 🤓
📸: @skoldpainting 
🖌: @skoldpainting 
❤️: Me
.
.
.
#mansionsofmadness #mansionsofmadness2ndedition #fantasyflightgames #figurepainting #miniaturepainting #spelglädje #sällskapsspel #brädspel #boardgame #boardgamegeek #boardgames #boardgaming #brettspiel #ボードゲーム  #jeuxdeplateau  #giochidatavolo  #настольныеигры #tabletop #tabletopgames #tabletopgaming
Ladda mer... Följ Spelglädje

Twitter

SpelglädjeFollow

Spelglädje
spelgladjebloggSpelglädje@spelgladjeblogg·
31 dec

Har precis lagt upp ett foto @ Tosteberga, Skåne Län, Sweden https://www.instagram.com/p/CJeCFDlhTpd/?igshid=1patotd61vxza

Reply on Twitter 1344685610460704768Retweet on Twitter 1344685610460704768Like on Twitter 1344685610460704768Twitter 1344685610460704768
spelgladjebloggSpelglädje@spelgladjeblogg·
13 dec

Recension: The Crew: The quest for planet nine https://xn--spelgldje-02a.com/2020/12/13/recension-the-crew-the-quest-for-planet-nine/

Reply on Twitter 1337988583261523968Retweet on Twitter 13379885832615239681Like on Twitter 13379885832615239682Twitter 1337988583261523968
spelgladjebloggSpelglädje@spelgladjeblogg·
20 nov

Har precis lagt upp ett foto @ Tosteberga, Skåne Län, Sweden https://www.instagram.com/p/CH0iTyvBOJr/?igshid=bkqsdjxygdx4

Reply on Twitter 1329838309737193473Retweet on Twitter 1329838309737193473Like on Twitter 1329838309737193473Twitter 1329838309737193473

Senaste kommentarer

  • elbjorno om Fiasco: försmak
  • Maria om Fiasco: försmak
  • Folkeserbe om Rapport från Skyttegravarna: Call of Chtulhu – Dustler och jag, del 1
  • Magnus om Rapport från Skyttegravarna: Call of Chtulhu – Dustler och jag, del 1
  • Folkeserbe om Ett liv med spelpunch
Spelglädje - recensioner och tankar om brädspel sedan 2013