
Speltyp: frågespel Antal spelare: 2-7 Speltid: 60-120 min Ålder: ? Tillverkare: Spektrum Designer: ?
Det har hänt oss alla. Man stoppar en Billy’s pizza i munnen, och upptäcker att mikrovågsugnen gjort matbiten jättevarm i kanterna – men att pizzabiten fortfarande är djupfryst i mitten.
Ungefär så känner jag inför frågespelet Spektrum. Detta spel är i behov av lite mer arbete. In i mikron igen, alltså.
Upplägget är klassiskt och enkelt: Spelplanen visar ett stort hjul av färger, vilka alla representerar frågekategorier. Lila är populärkultur, orange historia, och så vidare. Spelarna slår tärning och får svara på frågor relaterade till den färg de hamnar på. Frågorna kan vara allt från rena faktafrågor, till citat ur låttexter som man ska luska ut, eller bilder på flaggor vars länder man ska försöka namnge.
Varje spelare får även en liten whiteboard med tillhörande penna (längst upp till höger). Med dessa håller man koll på hur många poäng man lyckats samla ihop i de olika kategorierna. Det är även på whiteboarden som man antecknar sina svar när spelet anger att detta bör utföras i hemlighet.
När svarar man då i hemlighet? Exempelvis när två spelare hamnar på samma ruta och det blir duell. Då har spelare möjlighet att stjäla poäng från varandra, och sekretess blir en nödvändighet. Hemlighetsmakeriet blir dock som störst när någon hamnar på en cirkelformad ruta på spelplanen – då är det dags för Alla mot alla, varpå alla ska skriva ner svaret på fem frågor, och den som har flest rätt vinner en poäng.
En detalj som jag ännu inte nämnt, är att spelet endast kan spelas om man använder sig av en smartphone eller surfplatta, som alltså kompletterar spelbrädet. För tillfället är Spektrum bara tillgängligt till iOS (man får ladda hem en app), men riktigt snart ska det även finnas till andra operativsystem, om jag förstått saken rätt. Det är i vilket fall som helst via denna mobila enheten som man läser upp frågorna och lär sig reglerna. Det följer, med andra ord, inte med ett endaste litet frågekort i spellådan – eller ens en regelbok.
Man siktar på att samla på sig rätt svar i alla kategorier (man kan bestämma från början om det krävs 1, 2 eller 3 rätta svar per kategori – beroende på hur lång speltid man önskar sig). När man har så många rätta svar att man har chans att vinna, skall man återvända till rutan man började på, och sedan svara på frågor ur en kategori som motspelarna väljer. Lyckas man med det så har man vunnit.
Det finns delar av Spektrum som jag tycker om. Exempelvis gillar jag inslaget med att använda en smartphone i spelet – och att eliminera alla spelkort. Traditionsromantikerna där ute anser gissningsvis att teknikens intrång på brädspelsområdet är av ondo, men personligen har jag ingenting emot det.
Tvärtom faktiskt: Vi använde en iPad när vi provspelade, och alla omkring spelbordet kunde se frågorna, klart och tydligt. Smart-device-aspekten för även med två andra positiva saker: Att man kan välja (eller välja bort) om man vill se svarsalternativ, och att man, om man så vill, ganska lätt kan köpa ytterligare frågor (22 kronor för 700 frågor, eller 22 kronor för 50 bilder och 50 citat).
Vidare anser jag att frågorna i spelet – åtminstone dem vi råkade ut för – ligger på rätt nivå. Jag har tidigare uttalat mig lite negativt om frågespel, men här kände jag att skammen om min okunskap hölls i styr tämligen genomgående. Duell-momentet blev av denna anledning faktiskt riktigt spännande!

Så vad menade jag då, när jag skrev i inledningen att spelet känns ofärdigt? Regelgenomgången är ganska slarvigt skriven, och detsamma gäller frågorna. Titta bara på bilden ovan. Frågan lyder ”Vad ser man på denna bild?” Tja, ”Eiffeltornet” är ju det mest självklara svaret – men det är inte fel att svara ”en båt”, ”två båtar”, ”några byggnader” eller ”en himmel”. En bättre formulerad fråga skulle givetvis vara ”Vilket världskänt monument ser du på bilden ovan?”
Några felaktiga svar har vi också stött på. ”Vilken klubb har flest SM-guld i fotboll?” ger IFK Göteborg som rätt svar. Fotboll kan jag ingenting om, men enligt Wikipedia är det Malmö FF som ligger bäst till. Man kan rapportera dylika fel via en funktion i spelet, men som jag ser det är det inte spelarens uppgift att se till så att ett frågespel innehåller korrekt information.
I egenskap av svensklärare reagerar jag dessutom ganska kraftigt på stavfel (vilket finns lite överallt i spelet) och strukturlöshet (vilket jag menar utmärker regelboken). Måhända är jag en smula anal när jag gnisslar tänder över ”kokoboksförfattare” och ”sjävl”, men fel är inte rätt, och frågespel i synnerhet borde uppskatta skillnaden. Tekniken skulle dock kunna hjälpa speldesignerna att rätta till dessa problem – mig veterligen kan misstag som dessa korrigeras i efterhand, eftersom man skulle kunna släppa uppdateringar till appen.
Att döpa spelet till Spektrum och sedan låta frågekategorierna komma i ett spektrum av färger är givetvis ett småcharmigt drag, men i kvällsmörkret – där åtminstone jag föreställer mig att de flesta plockar fram sina frågespel – blev det väldigt svårt att särskilja exempelvis blå och lila, orange och röd, på spelplanen.
Vi var fyra som spelade Spektrum. Känslan jag fick var att jag var den som hade roligast åt det – men ens jag ger det bara ett mycket svagt knappt godkänt, i hopp om att dess problem rättas till inom en snar framtid. I skrivande stund är det inte värt sina 299 kronor.