The Dice Tower är en amerikansk webbsida där recensioner, filmklipp och podcasts trängs i en fantastisk symbios. Även om jag inte följer deras förehavanden på regelbunden basis så tycker jag att de alltid är en pålitlig informationskälla gällande brädspels kvaliteter och brister och jag återkommer därför ofta dit när jag söker information om spel. Varje jul publicerar de ett filmklipp där de utnämner sina brädspelsfavoriter från året som har gått, och i samma takt som Kalle Anka har fasats ut ur mina julmåsten så har Dice Towers årslista fasats in. Det är alltså en stor högtidsstund för mig när jag kan slå mig ner med en kopp kaffe och begrava mig i 1 timme av gnabb och interna skämt mellan Tom, Sam och Zee, samtidigt som de mellan varven också belyser sina personliga spelfavoriter.
Nu är som sagt årets klipp nästan 1 timme långt och jag inser därför att många varken har tid eller lust att spendera den tiden på Youtube. Eller, spendera så lång tid med samma klipp på Youtube vore kanske en mer korrekt formulering. Jag kan också meddela att det inte händer något inom de första 22 sekunderna, så om du har sådana krav gör du också bäst i att undvika klippet.
Men. Här kommer räddningen!
I vad som håller på att bli en tradition på Spelglädje ska jag härmed försöka mig på att sammanfatta vad Tom, Sam och Zee har kommit fram till gällande spelutbudet under 2014. De nämner 10 spel vardera, men som vanligt är de inte särskilt överens om vilka spel de tycker bäst om och nämner därför sammanlagt 25(!) olika spel. Som väl är finns det 5 stycken gemensamma nämnare i röran av utnämningar och det är dessa jag kommer att presentera och kommentera nedan. För att kunna rangordna dem så sanningsenligt och rättvist som möjligt har jag adderat de gemensamma nämnarnas placeringar i rankingen, och ju lägre denna siffra blir desto högre upp hamnar spelet på listan. Tilläggas bör att spelen på listan som mest nämndes av två paneldeltagare, aldrig alla tre.
Som vanligt är samtliga spelbeskrivningar översatta från engelska av mig och eventuella fel är därför helt och hållet mina. Bilderna används med tillstånd av respektive tillverkare eller Worldofboardgames.com. Jag vill förresten också ta tillfället i akt och tipsa om förra årets sammanfattning, den är full av godbitar som håller fortfarande.
5. Spyfall
Speltyp: partyspel, bluff Antal spelare: 3-8 Speltid: 15 min Språk: Oklart Tillverkare: Hobby World
Var spion och försök förstå vad som pågår omkring dig!
Alla spelare. utom en, får kort med en och samma platsangivelse på; det kan exempelvis vara ett casino, en kringresande cirkus, ett piratskepp eller till och med en rymdstation. En av spelarna får, istället för platsangivelsen ”spionkortet” och tar därför på sig den hemliga rollen som spion. Därefter ställer spelarna frågor till varandra och försöker lista ut vem som är spion genom att lyssna på svaren. Man kan t.ex. fråga: ”Varför är du så konstigt klädd?”, ”När var senaste gången du fick lön?”; ja i princip vad som helst! Spionen vet inte vilken plats hen är på och måste lyssna noggrant på de andra spelarna, för när det väl är hens tur att svara gäller det att ha en bra historia redo!
****
Partyspel, som Spyfall kategoriseras som, är normalt inte min favoritgenre, men då och då kommer det spel som träffar en öm punkt hos mig. Att ljuga, finta och skjuta från höften är något jag verkligen tycker är roligt och därför kommer jag att hålla utkik efter Spyfall i de svenska spelhyllorna framöver. Spelet är ryskt och en engelsk release är, enligt den information jag hittar, planerad till 2:a kvartalet 2015. Det har dock fångat mitt intresse så pass mycket att jag reda nu överväger att göra en Hamilton och, vitklädd, promenera över den ryska gränsen i jakt på ett exemplar…
4. Imperial settlers
Speltyp: Strategi, kortspel Antal spelare: 1-4 Speltid: 45-90 min Språk: Engelska Tillverkare: Portal Publishing
Fyra makter upptäcker nya landområden fyllda med naturtillgångar och möjligheter. Romarna, Barbarerna, Egyptierna och Japanerna; samtliga skickar nybyggare för att expandera sina rikens gränser. Snart blir området för litet för att alla ska få plats och krig utbryter!
Imperial Settlers är ett kortspel som ger varje spelare kontroll över en av fyra mäktiga civilisationer. Fem spelrundor, till att utforska nya landområden, bygga byggnader, producera och handla med naturtillgångar, besegra fiender och samla vinstpoäng, finns tillgängliga. Nybyggarna är på väg, led dem till seger!
****
Här har jag faktiskt inte riktigt bestämt mig för vilket ben jag ska stå på. Behöver jag verkligen ännu ett civilisationsspel? Zee Garcia placerade Imperial settlers som 3:a på sin lista så uppenbarligen är det ett riktigt bra spel som jag, på något sätt, ändå tvivlar på om jag kommer att tycka om. Jag älskar dock artworken och det verkar ju faktiskt inte kräva en arbetsvecka i setup- och speltid…
Både ni och jag vet vart det här antagligen kommer att sluta: Jo, jag behöver nog ännu ett civilisationsspel.
3. Five tribes
Speltyp: Strategi Antal spelare: 2-4 Speltid: 40-80 min Språk: Engelska Tillverkare: Days of Wonder
På väg igenom de 1001 nätternas land anländer din karavan till det mytomspunna sultanatet Naqala. Den gamle sultanen har just gått bort och kontrollen över Naqala står nu på spel! Oraklen har berättat om främlingar som ska styra de Fem Folkstammarna och ha stor påverkan i den legendariska stadsstaten. Är du främlingen som uppfyller profetian? Åkalla de uråldriga Djinnerna och förflytta Folkstammarna vid rätt tillfälle och sultanatet kan bli ditt!
****
Anmärkningsvärt här är att Zee Garcia utnämnde Five tribes till årets allra bästa spel. Anledningen till att det inte raknas högre i min sammanställning är att de återfanns först på 10:e plats hos Sam Healy. Oavsett, Five tribes är så klart ett bra spel som jag faktiskt har egen erfarenhet av. Nämnda erfarenhet är visserligen aningen bitter eftersom jag kom tvärsist, men gillar man ”worker placement”-spel är det här definitivt något att titta närmare på. Håll förresten utkik efter Björns recension som kommer inom kort!
2. Dead of winter
Speltyp: Samarbetsspel, äventyr, bluff Antal spelare: 2-5 Speltid: 60-120 min Språk: Engelska Tillverkare: Plaid Hat Games
Dead of winter är en upplevelse som bara kan uppnås genom brädspelsmediet. Det är ett story-drivet spel om att överleva en hård vinter i en apokalyptisk värld. Överlevarna måste alla hantera sina egna psykologiska förpliktelser, men måste fortfarande samarbeta i att besegra utomstående hot, hantera kriser, samla in mat och förnödenheter och hålla moralen högt.
Dead of winter tvingar spelarna att göra frekventa, svåra, tematiska och varierande val som ofta innebär att de måste välja mellan kolonins och sin egen välgång.
****
Så var vi alltså där igen, tänker ni; Martin skriver om Dead of winter. Jag ber om ursäkt för mitt tjat, som jag för övrigt planerar sluta med nu (haha, right), men jag kan inte nog uttrycka hur glad jag är över att se Dead of winter högt på Dice Towers lista. Det är mitt absoluta favoritspel från 2014 och hade jag kunnat övertala min omgivning om att spela det med mig varje dag så hade jag gjort det.
Tom Vasel placerade det som 4:a på sin lista och Sam Healy placerade det som 2:a samtidigt som han gång på gång påpekade att det egentligen hamnade på delad 1:a plats med Star Wars: Imperial Assault. Dead of winter är bra skit helt enkelt, köp!
1. Star wars: Imperial assault
Speltyp: Samarbetsspel, konfliktspel, äventyr Antal spelare: 2-5 Speltid: 60-120 min Språk: Engelska Tillverkare: Fantasy Flight Games
Star Wars: Imperial assault är ett strategispel, med taktiska strider och uppdrag för två till fem spelare, som erbjuder två skilda spel med strider och äventyr i Star Wars-universumet!
Star Wars: Imperial assault placerar dig i det galaktiska inbördeskriget mellan Rebellerna och Det Galaktiska Väldet, strax efter att Dödsstjärnan har blivit förstörd. I det här spelet, kan du och dina vänner delta i två separata spel: ”Kampanj-spelet” ställer Det Galaktiska Väldets ändlösa trupper och tillgångar mot en grupp elittränade Rebeller som kämpar för att bryta Väldets kontroll i galaxen. ”Sammandrabbningsspelet” erbjuder möjligheter för dig och en vän att samla trupper och slåss man mot man med motsatta uppdrag.
****
Här vill jag faktiskt lämna en reservation för om Star Wars: Imperial assault verkligen är bra nog att utnämnas till årets spel. Missförstå mig inte, det är med all säkerhet ett mycket bra spel, men hur bra recensioner hade det egentligen fått om det inte hade handlat om Star Wars? Anledningen till att jag ställer mig den frågan är att både Tom, som placerade det som 2:a, och Sam, som placerade det som delad 1:a, berättade att de blev så till sig vid utannonseringen av ett nytt Star Wars-spel att de redan då bestämde sig för att ta med det på sina listor över årets spel. De tycks alltså vara Star Wars-fantaster ut i fingerspetsarna och därför tycker jag att det är befogat att ställa sig frågan om de hade varit lika lyriska över samma spel med ett annat tema.
Oavsett, Star Wars: Imperial assault är garanterat riktigt bra; och förmodligen ännu bättre om du har en Lego-Dödsstjärna hemma.
Testade mitt exemplar av Imperial Assault igår och jag kan väl säga som så att hade det inte varit Star Wars så hade jag nog inte gillat det lika mycket. Känns väldigt mycket som Descent 2.5 regelmässigt. Men det starka Star Wars-temat lyfter hela spelet och som den Star Wars-fan jag är så kommer jag i framtiden satsa på Imperial Assault istället för Descent.
Aha, då bekräftas mina misstankar delvis i alla fall. Tack för din input i frågan! 🙂 Har själv varit lite sugen på Descent i perioder men inte kommit till skott. För mig, som inte är någon större Star Wars-fan, är Descent så bra som det sägs?
Ja det tycker jag nog. De få gånger som jag fått ihop tillräckligt mycket med folk för att spela så har vi haft jättekul. Ett riktigt underhållande äventyrsspel där jag tycker att fokus ligger mer på själva äventyret och upplevelsen istället för vem eller vilka som vinner.
Du lockar mig till köp… Inte bra alls! 😉 Ska helt klart undersöka det närmare framöver!