The Dice Tower är en amerikansk webbsida där recensioner, filmklipp och podcasts trängs i en fantastisk symbios. Varje jul publicerar de ett filmklipp där de utnämner sina brädspelsfavoriter från året som har gått och det brukar vara en ren guldgruva i att hitta godbitar som jag annars hade missat. Ett av förra årets favoriter hos mig, Spyfall, var ett sådant spel och jag är övertygad om att jag kommer att hitta liknande favoriter också i år.
Så, i vad som inte bara håller på att bli en tradition på Spelglädje, utan faktiskt har blivit det, så ska jag härmed försöka mig på att sammanfatta vad Tom, Sam och Zee har kommit fram till angående spelåret 2015. De nämner 10 spel vardera och till min (och deras egen) stora förvåning så är de faktiskt förhållandevis överens om vad som har varit årets höjdpunkter. Trots detta nämner de sammanlagt 21 olika spel och jag törs lova att det finns något för alla på deras respektive listor. Som vanligt tänker jag dock inte presentera alla spelen här, utan bara ta upp de gemensamma nämnare de tre herrarna hade på sina listor.
I år innebär det att totalt 6 spel kommer att presenteras och kommenteras nedan. För att kunna rangordna dem så sanningsenligt och rättvist som möjligt har jag, precis som vanligt, adderat de gemensamma nämnarnas placeringar i Dicetowers ranking, och ju lägre denna siffra blir desto högre upp hamnar spelet på listan. Dessutom är det faktiskt så att inte mindre än 4 av årets spel nämndes av både Tom, Sam och Zee så självklart kommer de att rankas högre trots att de i mitt system får högre placeringssiffror än spelen som bara nämndes av två paneldeltagare. För er info så nämndes spelen med placering 5-6 av två personer och spelen placerade från 1-4 av alla tre.
Som vanligt är samtliga spelbeskrivningar översatta från engelska av mig och eventuella fel är därför helt och hållet mina. Jag vill förresten också ta tillfället i akt och tipsa om förra årets sammanfattning, den är full av godbitar som håller fortfarande.
6. Champions of Midgard
Speltyp: strategi, äventyr, arbetarplacering Antal spelare: 2-4 Speltid: 60-90 min Språk: Engelska Ålder: 12+ Tillverkare: Grey Fox Games
Champions of Midgard (tidigare Defenders of Nidaros) är ett mellanviktigt vikingaspel med arbetarplacering och tärningar. Spelarna leder vikingaklaner som reser till en krigshärjad hamn för att försvara den ifrån olika mytologiska varelser. Genom att besegra varelserna får spelarna ära och gudarnas gunst. När spelet är slut vinner spelaren som har samlat flest poäng titeln som Jarl och utnämns till en Champion of Midgard!
****
Champions of Midgard är inget spel som hade fångat min uppmärksamhet i normala fall, men en närmare titt får nörddetektorn att ge fullt utslag hos mig. Det ser fantastiskt vackert ut och frågan jag nu behöver ställa mig är om jag inte behöver skaffa mig ett vikingaspel. Jag menar, jag har ju inget tidigare… En sak som möjligen håller mig tillbaka är den där poängräknarramen som går runt spelplanen. Visst, den är smidig och nära till hands, men den får mig också att tänka att vikingatemat kanske bara är en förklädd mattelektion alá t.ex. Power Grid?
5. Raptor
Speltyp: kortspel, strategi Antal spelare: 2 Speltid: 25 min Språk: Engelska Ålder: 10 Tillverkare: Matagot
En raptormamma har rymt och lagt ägg i parken. Ett forskarlag måste neutralisera henne och fånga ungarna innan de flyr ut i skogen.
Raptor är ett kortdrivet taktikspel där spelarna använder kort för att förflytta sina pjäser (forskare på ena sidan och raptorer på andra). Forskarna kan använda eld, förflytta sig med jeep och till och med kalla på förstärkning, medan raptor-mamman kan gömma sig i buskarna, skrämma forskarna och ropa på sina ungar.
****
Okej, här har vi ett spel som antagligen kommer att hamna i min garderob för eller senare. Det är relativt ont om bra spel för två spelare och eftersom det blir svårare och svårare att skrapa ihop många spelare kan ett 2-spelarspel vara räddningen många gånger. Temat är, vad jag förstår, väldigt löst påklistrat, men vad gör det om spelet är bra och man dessutom får leka med små dinosaurieminiatyrer? För att inte tala om att man faktiskt kan ge sig på att måla dem…
4. 7 Wonders duel
Speltyp: Strategi, kortspel Antal spelare: 2 Speltid: 30 min Språk: Engelska Ålder: 10+ Tillverkare: Rebel
Utveckla din vetenskapsnivå och dina arméer, bygg prestigefulla byggnader och led din civilisation till ära och berömmelse!
7 Wonders Duel är ett fristående spel i 7 Wonders-världen gjort speciellt för att spelas med två spelare. Det erbjuder ett helt nytt system för att välja kort, 3 möjliga vinstsätt, vetenskapliga framsteg, ett originellt militärsystem och hela 12 underverk att kombinera till beroendeframkallande och omväxlande partier.
****
7 Wonders Duel älskas uppenbarligen av Zee Garcia, för han placerade det på tredje plats på sin lista medan övriga placerade det som åtta och nia. Men, ett högt rankat 2-spelarspel igen alltså och trots detta rycker det inte ens lite i inköpstarmen på mig. Anledningen till det är att jag har en lite komplicerad relation till grundspelet 7 Wonders och det smittar så klart av sig på 7 Wonders duel. Uppenbarligen är jag rätt så ensam om att inte vara fullständigt såld på den här spelserien så jag kanske får ge det en ny chans. Sen.
3. Blood Rage
Speltyp: Strategi, konfliktspel Antal spelare: 2-4 Speltid: 60-90 min Språk: Engelska Ålder: 13+ Tillverkare: Cool Mini or Not
”Livet är en strid; Stridande är berömmelse; Berömmelse är ALLT!”
I Blood Rage kontrollerar varje spelare en vikingaklan med krigare, ledare och skepp. Ragnarök har kommit och världen går under! Det är nu som vikingarna har sin sista chans att falla på ett ärofyllt vis och säkra sin plats i Valhall bredvid Oden. För en viking finns det många vägar till ära och berömmelse: Man kan invadera och plundra, krossa sina motståndare i episka strider, genomföra uppdrag eller till och med dö en ärofull död antingen i strid eller genom Ragnaröks ofrånkomliga dom.
****
Vi närmar oss helt klart toppen nu och det blir extra tydligt med Blood Rage. Både Tom och Sam utnämnde nämligen det här spelet som det absolut bästa av vad 2015 hade att erbjuda i spelväg. Anledningen till att det inte klättrar högre på listan är att Zee placerade det först på åttonde plats. Själv vet jag faktiskt inte riktigt vilket ben jag ska stå på här. Ofrånkomligen har ett ganska rejält intressefrö planterats hos mig, men samtidigt vet jag att jag inte har tillräckligt nördiga vänner för att någonsin få spela så ofta som jag hade velat. Men som jag skrev ovan så behöver jag ju ett spel med vikingatema… Antagligen hamnar Blood Rage på min lista märkt ”Att köpa om jag skaffar nya kompisar som är lika nördiga som jag själv” på obestämd tid.
2. Pandemic: Legacy season 1
Speltyp: Samarbetsspel, strategispel Antal spelare: 2-4 Speltid: 60 min Språk: Engelska Ålder: 12+ Tillverkare: Z-Man Games
Pandemic: Legacy season 1 är ett episkt samarbetsspel för 2-4 spelare. Olikt många andra spel så kommer en del av de beslut du tar att följa dig till nästa spelomgång. När du spelar äventyret kommer du att öppna förseglade paket, avslöja hemlig information och upptäcka de hemligheter som är inlåsta i spelet. Klockan tickar, och du har bara två chanser per månad på dig att vinna innan det är dags att gå vidare till nästa månad. Karaktärerna kommer att få ärr. Städer kommer att drabbas av panik. Sjukdomar kommer att mutera. Den ena världen kommer aldrig att vara den andra lik!
****
Pandemic: Legacy sesason 1 var Zee Garcias etta från 2015, men trots att jag har hört talas om det titt som tätt så har det faktiskt flugit lite under radarn för min del. Inte för att jag har varit ouppmärksam, utan för att jag alldeles nyligen köpte ”det vanliga” Pandemic och har haft fullt upp med att fördjupa mig i det. Ska jag sedan vara ärlig så finns det saker med Legacy som gör att jag inte känner ett omedelbart behov av att skaffa det oavsett alla hyllningskörer. Visserligen är jag väldigt svag för spel där de val man gör påverkar framtiden, men att riva sönder och rita på korten? Klistra klistermärken på diverse ställen? Det innebär ju i så fall att när spelet väl är spelat så är det spelat; färdigt att kastas liksom. Det går ju inte ens att sälja vidare till någon som inte kan storyn eftersom genomspelandet kort och gott har gjort spelet ospelbart. Spontant? Nja, möjligen när jag har vunnit onödigt mycket pengar på tipset. Med lite eftertanke? Antagligen blir det ett köp.
1. T.I.M.E. Stories
Speltyp: Strategispel, äventyr, samarbetsspel Antal spelare: 2-4 Speltid: 90 min Språk: Engelska Ålder: 10+ Tillverkare: Space Cowboys
”Välkomna agenter! The T.I.M.E. Agency behöver er.”
Vårt universums väv är hotat av inkräktare. T.I.M.E. Agency skickar agenter för att eliminera farorna. Innan ditt uppdrag väljer du en avatar att agera i dåtiden med för att inte ställa till med oreda i rumtiden. Uppfyll ditt uppdrag så fort som möjligt, men kom ihåg att du kan börja om så många gånger du behöver. Var uppmärksam på allt för att kunna ta bästa möjliga beslut.
****
T.I.M.E. Stories placerades på andra plats av samtliga paneldeltagare, vilket innebär att Tom, Sam och Zee faktiskt var överens om någonting i år. Det första jag kommer att tänka på när jag läser spelets beskrivning är filmen Source Code. Utan att berätta för mycket handlar den nämligen om en person som återvänder till samma dåtida situation om och om igen för att ta reda på en bombmans identitet. Låter det spännande? Jag tycker i alla fall det och det här känns som ett givet köp för mig. Story-drivna spel där det är upp till mig att ta de ”rätta” besluten för att komma vidare är verkligen något som jag gillar och vad jag förstår så blandas dessutom olika tidsåldrar såsom medeltid, pirater och antiken in i bilden. På pappret verkar alltså T.I.M.E. Stories innehålla precis rätt saker för att skapa kaos och beroende i min värld. Nu måste jag bara vänta tills det är läge att slå till och trycka på köpknappen…
***
Okej, det där var årets lista gott folk. Visst kan man diskutera om T.I.M.E. Stories är en värdig vinnare eftersom ingen av paneldeltagarna faktiskt hade det på förstaplats (Blood rage hade t.ex. två förstaplatser). Jag tycker ändå att det poängsystem jag har klurat fram är hyfsat rättvisande och man ska ju också komma ihåg att man ju faktiskt får köpa spel som inte hamnade överst på listan. Dags att tömma plånboken!
Jag är på jakt efter Raptor men kan inte hitta det. Någon som kan tipsa om vart jag hittar det?
Jag kan tyvärr inte hjälpa dig där, det verkar inte ha landat i den svenska handeln riktigt än. Såg att det går att boka på Dragons Lair dock.