Speltyp: Strategispel Antal spelare: 2-4 Speltid: 120 minuter Språk: Engelska Ålder: 14+ Tillverkare: Czech Games Edition
Det här med kemi har aldrig varit en av mina paradgrenar; neutroner, periodiska system, cellkärnor och alla deras samband är aldrig något som har intresserat mig nämnvärt. Även om jag förstår hur viktig kunskapen som sådan är så har jag aldrig förstått varför just jag ska behöva lära mig den, jag menar, hade jag velat bli en stor vetenskapsman hade jag ju sagt till.
Detta till trots har jag ganska varma minnen från mina NO-lektioner på högstadiet och gymnasiet. Man fick elda saker, läraren nöp min stimmiga kompis i bröstvårtan och man kunde kortsluta batterier med ett enkelt handgrepp. Vem kan liksom låta bli att charmas oavsett intresse? Som kanske tur var så var de där lektionerna ganska tillrättalagda. Det hände t.ex. aldrig att läraren öppnade materialrummet och gav oss fria händer att lösa världens alla problem och det hände heller aldrig att han ställde fram sina finaste kemikalier och bad oss blanda något gott av dem medan han gick för att hämta kaffe. Ingen skadades allvarligt, ingen fick konstig färg i ansiktet (även om läraren som nöp min kompis hade en blodsprängd näsa) och kanske framförallt: ingen blev förgiftad (även om samma lärare hade en andedräkt som kunde döda).
Så är det inte i Alchemists. Där är inget tillrättalagt och det står dig fritt att blanda de tillgängliga ingredienserna som du vill och ge dem till vem du vill. Det är till och med fritt fram att ge dem till intet ont anande elever som brinner för vetenskapliga framsteg. Ja, tills du ger dem något giftigt förstås. Men nu går jag händelserna i förväg här. För vad är egentligen Alchemists för ett spel?
I grund och botten är det ett arbetarplaceringsspel där man, genom att utföra olika handlingar som finns tillgängliga på spelplanen, ska försöka ta reda på ett antal ämnes egenskaper. Vad får man till exempel om man blandar en skorpion med en korpfjäder? Ingen vet, men det måste undersökas! Förutom själva handlandet måste man också vara en fena på uteslutningsmetoden och logiskt tänkande. Alla ämnen har nämligen ett förhållande till varandra och genom att utföra experiment och blanda de olika ingredienserna får man veta mer om deras egenskaper. Beroende på hur duktig man är på att forska och sedan utnyttja sina vetenskapliga framsteg så tjänar man vinstpoäng, eller ryktespoäng som det heter i ALCHEMISTS. Den som har samlat ihop flest poäng efter sex omgångar vinner och hade säkert kunnat få jobb på BT Kemi i Teckomatorp om det hade funnits kvar.
Alchemists är ett spel som är fullt av humor. Bara en sådan sak som att själva forskningen består av att antingen prova sina blandningar på sig själv eller oskyldiga elever gör att man känner ett styng av dåligt samvete (eller viss oro) när ett experiment ska utföras (när man blandar brygder kan man få ett positivt (snällt), negativt (giftigt) eller neutralt (vanlig soppa) resultat och allt är naturligtvis ofarligt förutom de giftiga dryckerna). Effekterna kan påverka spelet en hel del, alltifrån att eleven bestämmer sig för att börja ta betalt till att man själv får skämmas över att ha hjulat naken över stadens torg.
Vidare kan man publicera vetenskapliga skrifter där man skryter om sina forskningsframsteg. Behöver skrifterna vara sanningsenliga? Inte ett dugg, man får ryktespoäng för dem ändå och har man tur kan man dessutom lura någon av de övriga spelarna att bygga sin forskning på ens gallimattias.
Någon kanske undrar hur själva facit för forskningen och ämnenas relation till varandra fungerar? Självklart fungerar det som allt annat gör nu för tiden: genom användande av en app. Undrar du vad det är för väder? Kolla väder-appen. Har du spillt gröt på golvet? Använd städ-appen. Behöver du sätta dig och vila efter en hård dag på jobbet? Använd soff-appen.
Ni förstår säkert att jag har en blandad relation till appar men appen till Alchemists tycker jag väldigt mycket om trots att jag uttryckte viss reservation här. Den är lättanvänd, grafisk och låter olika beroende på vilka brygder man blandar till. Tack vare den får varje parti ett helt nytt facit och man slipper dessutom att blanda en endaste attiralj. Visserligen är jag väldigt svag för det där fysiska blandandet i brädspel, men inte ens jag är så stofilig att jag inte känner igen en smidig pryl när jag ser den; appen är grym!
Artwork och komponenter fyller på spelets humoristiska kolumn och är både gedigna och fina. Det är dock lätt att bli överväldigad när man får tag på Alchemists för lådan är ganska tung och mängden komponenter är rejäl. Och så är det ju regeluppsatsen. Ja, jag skriver uppsats för det är ett mastigt regelhäfte att ta sig igenom. Det är inga svåra regler, men man bör helt klart vara förberedd och ha kaffet klart när reglerna ska gås igenom. Som tur är har tillverkaren delat upp reglerna i delar så att man kan lära sig och spela spelet i etapper; läs alla regler som behövs, spela fram tills nästa etapp och så vidare. Helhetsförståelsen försvinner ju därmed, men det är ett väldigt bra sätt att som ny spelare sätta sig in i allt man behöver veta.
Vad tycker jag då om Alchemists? Ja, trots att jag är fullständigt genomrutten på det så måste jag säga att jag tycker väldigt mycket om det. Anledningen till att jag är så dålig är fullständigt oklar för mig men kanske tröttnar min hjärna på det eviga matematiska och logiska tänkandet, precis som den gjorde under kemilektionerna när det periodiska systemet stod på schemat? Jag menar, det är ju betydligt roligare att, under pågående läxförhör, lura en kamrat att det kallas masturbation när vatten övergår till ånga…
Nåväl, tillbaka till ämnet. Alchemists är kort och gott ett två timmar långt gympass för huvudet men trots det har jag haft fantastiskt roligt när jag har spelat det. Appen fungerar bra, spelets humoristiska tema livar upp den ganska tunga mentala bördan och spelet håller generellt hög kvalitet. Är man bara medveten om att det är en ansträngande och smärtfull resa i vetenskapens tecken man ger sig ut på så är jag övertygad om att Alchemists kommer att falla på rätt läpp. Slå till vettja!