Som ni säkert känner till så delar Leksaksbranschen ut sitt pris Guldtärningen till årets spel i kategorierna årets familje-, barn- och vuxenspel. Vinnarna har varit offentliggjorda ett tag och det är nu, som traditionen kräver, dags att presentera dem på Spelglädje.
När förra årets inlägg om Guldtärningen skrevs var spelmässan i Essen i full gång och min missnöjdhet över att inte vara där var kraftig. Min text osade dessutom av bitterhet över att jag, istället för tyskt mässande, ägnade mig åt att skriva om ett spelpris som jag aldrig har haft särskilt stort förtroende för (även om barn- och familjespelspristagarna (Vampyrjakten och KLASK) förra året faktiskt var bra!)
Det blev ingen resa till Essen det här året heller. Och jag har inte särskilt stort förtroende för Guldtärningen år 2016 heller. Mitt missnöje och bitterhet borde alltså ha nått monumentala nivåer vid det här laget, men i år är det något som är annorlunda. Spädbarnets ankomst till Spelglädje-familjen gjorde att den där tyska resan ändå aldrig var riktigt aktuell (men nästa år alltså…) och dessutom har hon gjort att mitt intresse för rena barnspel har vuxit rejält. Så… nu sitter jag faktiskt här och är riktigt nyfiken på vad Guldtärningen 2016 har att erbjuda. Ja, allt utom vuxenpriset då alltså för det är antagligen, precis som vanligt, ett hrm… mindre bra spel.
I vanlig ordning kommer jag att, i samarbete med Worldofboardgames.com, skärrskåda vinnarna med mina allra hårdaste recensentglasögon. Svaret på när det kommer att ske exakt är höljt i dunkel eftersom alla spelen inte finns till försäljning ännu, men ni kan lita på att det blir av så fort jag får möjlighet att lägga mina spelglada fingrar på dem.
Och med all formalia avklarad återstår det så bara att gå över till själva vinnarpresentationen. Bilderna är lånade med tillåtelse av Worldofboardgames.com, spelbeskrivningarna från respektive spelkartong och motiveringarna är hämtade på Alltomsallskapsspel.se (eftersom Leksaksbranschens egen hemsida, märkligt nog inte är uppdaterad i ämnet). Efter hand som recensionerna publiceras kommer de självklart även att kunna nås via länkar i det här inlägget.
Årets barnspel:
Var är lilla kaninen
Var är lilla kaninen är ett lekbaserat spel där en förälder eller äldre syskon leker med ett mycket litet barn (18 månader och uppåt). Spelet består av Lilla Kaninen i form av en mini-mjukis, sex koppar och 16 dubbelsidiga spelbrickor samt anvisningskort för att lätt komma igång med spelet. I spelet går Lilla Kaninen på besök hos en djurvän och göms under en av kopparna. Barnet letar efter Lilla Kaninen med hjälp av ledtrådar, historier och frågor. Inga förlorare i detta spel: sökandet kan fortsätta tills Lilla Kaninen hittas.
Det finns olika spelnivåer; det är dags att gå vidare till nästa nivå först när barnet börjar hitta Lilla Kaninen varje gång. En väsentlig del av Var är lilla kaninen är engagemanget mellan dig och barnet. Alla djur kan prata och emellanåt säger de och gör de något mycket tokigt. Släpp loss fantasin och ha roligt!
Juryns motivering:
”Minst sagt ovanligt med ett barnspel som också vänder sig till riktigt små barn. Ett utvecklande spel som kan göras till en enkel lek för de allra yngsta eller ett något mer avancerat spel för de äldre syskonen. Välgjort i bra kvalité och med den allra sötaste gosedjurskaninen som någonsin rymts i en spelkartong!”
Årets familjespel:
Reglerna i Otrio är enkla. Få tre cirkelformade delar i din färg i en rad. Antingen i lodrät eller i vågrät ordning. Lika stora delar i en rad eller tre koncentriska delar i samma hål.
Du kan inte hitta mycket enklare regler än så här för ett strategispel. Spelet blir på det sättet mer utmanande beroende på hur snabbtänkt din motståndare är!
Juryns motivering:
”Klassikern Tre i rad har fått många spelutvecklare att gå vidare och hitta nya versioner. Här en av de mer lyckade där det finns minst tre olika vis att lägga sina tre brickor, i rad, inuti varandra eller i fallande storlek. Går snabbt att begripa och börja spela men otroligt svårt att behärska och överraskande lätt att förlora när man minst anar det. Koncentration och strategi är det som gäller.”
Årets vuxenspel:
När ordet finns i minnet, men inte i munnen!
Har du tänk på hur många ord som snurrar i huvudet? Maträtter, poplåtar, kändisar, fotbollslag…. Listan kan bli hur lång som helst. När allt ät lugnt, är det lätt att komma på ett exempel på en hundras, en grönsak eller en artist. Men det är kanske en helt annan sak när det gäller att reagera och blixtsnabbt ge ett svar! Ett väldigt enkelt och snabbt spel! Kolla, tänk, svara och ha jättekul!
Reglerna i Ordglapp är väldigt enkla. Spelarna vänder på kort tills två spelares kort visar samma symbol. De som har samma symbol måste snabbt ge ett exempel på det ämne som står på motståndarens kort. Den som först häver ur sig rätt svar vinner motståndarens kort. Enkelt, eller hur? Vänta bara! Det kan dyka upp ett jokerkort som ger oväntade kombinationer, och dueller som snabbt ger helt andra utmaningar. Var taggad – det kan närsomhelst bli din tur!
Juryns motivering:
”Stressigt, snabbt och utmanande där spelarna ska avbryta varandra genom att ge exempel på maträtter, poplåtar, hundraser, fotbollslag och mycket mer, när deras kort överensstämmer med varandra. Visst fastnar tungan och självklart blir det kul när associationer, exempel och företeelser haglar över bordet. Perfekt isbrytare på kalaset, eller kanske till och med på konferensen?”
****
Efter förra årets presentation skrev jag såhär:
”Där har vi vinnarna och jag kan redan nu säga att jag är ytterst tveksam till, ja egentligen alla utom årets barnspel.”
Och jag ser ingen anledning att inte använda den formuleringen även i år.
Årets barnspel, Var är lilla kaninen, ser otroligt intressant ut för mig som småbarnsförälder och jag är riktigt ivrig att prova det. Att försöka leka in min dotter i sällskapsspelens förlovade land redan vid 18 månaders ålder lockar enormt mycket.
Men Årets familjespel Otrio… En ny variant på Tre i rad? Really? Inte det här året också väl? Räckte det inte med Trexo förra året?
Och så kommer vi slutligen till vad jag skulle vilja kalla prislistans sorgebarn. Inte för att Ordglapp inte är ett roligt spel, det kan det mycket väl vara, utan för att jag är så fruktansvärt trött på att vuxenspel hela tiden likställs med partyspel som tar max en halvtimme att spela och är bäst i kombination med alkohol. Varför, varför, varför?
Som vanligt hoppas jag innerligt på att få mina fördomar krossade. Ja, utom kring årets barnspel då alltså, där hoppas jag så klart att alla mina förväntningar slår in.