The Dice Tower är ett gäng amerikaner som ägnar det mesta av sin tid till att spela och recensera brädspel. Varje jul publicerar de ett filmklipp där de utnämner sina brädspelsfavoriter från året som har gått och det brukar vara en ren guldgruva i att hitta godbitar som jag annars hade missat. Förra året gjorde de, i mina ögon, ett otroligt bra jobb i sina utnämningar och spelen som hamnade på plats 1-5 i förra årets sammanfattning är nu också hyllade favoriter i min egen samling.
Turen har kommit till 2016 och jag slog mig i vanlig ordning ner med en kopp kaffe för att avnjuta speltipsen. I år var det dock något som var annorlunda, och då menar jag inte bara att Frugan låg och sov på golvet och Meepeln satt bredvid och stirrade på mig samtidigt som hon krystade fram en bajsblöja. Nej, det var också något speciellt med herrarna Tom, Sam och Zee: de var knappt överens om någonting alls och den vänskapligt hetska stämningen som brukar genomsyra deras diskussioner tycktes ett flertal gånger vara på väg mot äkta irritation.
Var spelåret 2016 ovanligt svagt, eller hade de bara vaknat på fel sida? Ingen aning, men klart är i alla fall att det bland de 30 spel som nämndes bara fanns 3(!) gemensamma nämnare och att inget spel nämndes av alla tre. Årets sammanfattning kommer alltså att bli rekordkort eftersom jag, traditionsenligt, bara tänker presentera spelen som togs upp av minst två paneldeltagare. I vanlig ordning har jag adderat spelens placeringar i Dice Towers ranking och ju lägre sammanlagd siffra desto högre upp hamnar spelet i min sammanfattning. Håll till godo vettja!
Och så den lilla disclaimern: Samtliga spelbeskrivningar är översatta från engelska av mig och eventuella fel är därför helt och hållet mina.
3. Mechs vs. Minions
Speltyp: strategispel, samarbetsspel Antal spelare: 2-4 Speltid: 60-90 min Språk: Engelska Ålder: 14+ Tillverkare: Riot Games
Mechs vs. Minions är ett samarbetspel för 2-4 spelare. I världen Runeterra tar spelarna på sig rollerna som fyra djärva Yordles: Corki, Tristana, Heimerdinger och Ziggs, som måste samarbeta och styra sina nybyggda robotar mot en armé av plundrande minioner. Med modulär spelplan, programmatiska kommandorader och en story-driven kampanj så kommer varje uppdrag att vara unikt och sätta era samarbets- och programmeringskunskaper på prov.
Spelet innehåller totalt tio uppdrag och varje uppdrag tar ca 60-90 minuter att spela. Lådan innehåller fem spelplaner, fyra kommandorader (en för varje spelare), fyra målade robotminiatyrer, förmåge- skadekortlekar, ett timglas, 100 minioner etc. Det verkar också finnas ett stort föremål som försöker ta sig ut ur den där stängda lådan…
****
Tom Vasel: 6:a
Sam Healy: 9:a
Poäng: 15
Jag fick faktiskt tips om det här spelet i höstas förra året och visst verkade det redan då intressant även om jag inte har tänkt särskilt mycket på det sedan dess. Story-drivna samarbetsspel med små figurer lockar mig alltid sedan jag provade Mice & Mystics första gången men det här tycks vara allt för inriktat på strid för att jag ska bli riktigt intresserad. Kommer jag att skaffa Mechs vs. Minions? Tveksamt, även om jag så klart anmäler mig som högst frivillig till deltagande om min tipsande vän slår till. Eller vet ni, baserat på min självkännedom är det rätt så troligt att Mechs vs. Minions hamnar både på min önskelista och i min garderob förr eller senare.
2. Star wars: Rebellion
Speltyp: strategispel Antal spelare: 2-4 Speltid: 180-240 min Språk: Engelska Ålder: 14+ Tillverkare: Fantasy Flight Games
Star wars: Rebellion är ett brädspel om en episk konflikt, mellan det Galaktiska Imperiet och Rebellerna, för två till fyra spelare.
Upplev det Galaktiska Inbördeskriget som aldrig förr. I Rebellion, kontrollerar du hela det Galaktiska Imperiet eller Alliansen av Rebeller. Du måste föra befäl över rymdskepp, sköta truppförflyttningar och samla stjärnsystem för att hjälpa till. Eftersom det är stora skillnader mellan Imperiet och Rebellerna så har varje sida olika vinstvillkor och du behöver justera din spelstil beroende på vem du representerar. Kommer Rebellerna att lyckas med sitt uppror innan Imperiet hittar den gömda rebellbasen?
****
Tom Vasel: 10:a
Sam Healy: 1:a
Poäng: 11
Vet ni, av någon anledning är jag immun mot Star Wars-hype och istället för att locka mig till oansvariga köp blir effekten den motsatta på mig oavsett hur populärt spelet blir. Möjligen är jag idag närmare ett köp av Star wars: Imperial assault än jag var när det kom, men nej, som vanligt kommer jag nog att låta er fanboys/girls ha er värld för er själva. Temat undantaget tycker jag ändå att Star wars: Rebellion verkar både intressant och spännande så om någon skulle släppa ett likadant spel med Mass Effect-tema så hade jag nog slagit till bums. Tycker ni att jag säger emot mig själv? Det gör jag också. Lita aldrig på mig när Star Wars är inblandat.
1. Cry havoc
Speltyp: konfliktspel Antal spelare: 2-4 Speltid: 60-120 min Språk: Engelska Ålder: 10+ Tillverkare: Portal Games
Cry havoc är ett kortdrivet, asymmetriskt, konfliktspel som utspelar sig i en brutal science fiction-värld. Varje spelare för befäl över en av fyra unika fraktioner med varierande förmågor och enheter. Spelet innehåller 54 miniatyrer, en stor spelplan och över hundra unika kort med fantastisk artwork.
****
Tom Vasel: 4:a
Sam Healy: 3:a
Poäng: 7
Innan jag såg Dice Towers lista hade jag faktiskt aldrig ens hört talas om Cry havoc och efter att ha läst om spelet och sett Tom Vasels tokhyllande recension så känner jag… att jag inte verkar ha missat något speciellt faktiskt. Visst, det här är säkert ett fantastiskt bra spel, men det lockar helt enkelt inte mig nämnvärt mycket att skaffa ännu ett konfliktspel som går ut på poängsamling medelst miniatyrer på rund karta eftersom jag redan har Bloord rage. Min första erfarenhet av sistnämnda var ju dessutom inte alldeles hejdundrande klockren om vi säger så, så jag är helt klart lite bränd om nosen i frågan och ska definitivt, istället för att köpa Cry havoc, ägna mig åt att göra nya Blood rage-försök framöver.
***
Så… för att sammanfatta mina intryck av årets lista så är jag faktiskt inte särskilt imponerad. Inget av spelen känns som en rejäl fullträff för min del även om jag plötsligt har drabbats av en obeskrivlig lust att ändå skaffa Star wars: Rebellion; det verkar ju faktiskt vara ett ganska bra spel oavsett tema och att det sedan, enligt uppgift, passar utmärkt för två spelare gör inte saken sämre i min småbarnsföräldervärld (som sagt, lita aldrig på mig när Star Wars är inblandat). I övrigt tror jag att jag lägger min 2016-energi (och mina pengar) på exempelvis Terraforming Mars, Scythe och/eller Manhattan project: Energy empire istället.