Spelglädje – Recensioner och tankar om brädspel
Menu
  • Hem
  • Recensioner
    • Barnspel
    • Expansioner
    • Familjespel
    • Frågespel
    • Kortspel
    • Nostalgispel
    • Partyspel
    • Samarbetsspel
    • Speltillbehör
    • Sportspel
    • Strategispel
    • Tärningsspel
    • Äventyrsspel
  • Artiklar
    • Figurmålning
    • Ditt och datt
    • Om specifika spel
    • Previews
    • Kickstarter
    • Intervjuer
    • Listor och priser
    • Spelglädjes spelartyper
    • Rapporter från Skyttegravarna
  • Om spelglädje…
    • Varför finns Spelglädje?
    • Om författarna
    • Nyhetsbrevet
  • Kontakt
Menu
when I dream spelglädje brädspel sällskapsspel

Recension: When I dream

Posted on december 13, 2017januari 16, 2021 by Folkeserbe

Speltyp: partyspel Antal spelare: 4-10
Speltid: 40 minuter Språk: engelska/svenska
Ålder: 8+ år Tillverkare: Repos productions

Drömmar kan vara något av det konstigaste som finns. Nu för tiden är de ännu konstigare för min del eftersom de ofta tvingar mig att uppleva genomförandet av saker jag absolut inte vill göra. Jag som inte har tagit ett enda bloss i hela mitt liv, varför då inte bli en storrökare för att ta igen allt jag har missat? Eller, varför inte ta en svängom i halmen med ett gammalt ex trots att jag i det närmaste hatar det där exet och framförallt älskar Frugan hur mycket som helst? Nej, då är det betydligt roligare att drömma i vaket tillstånd och hepp, så har jag gjort en tjusig övergång till dagens recensionsobjekt When I dream (tack Enigma Games/Asmodee Nordics för möjligheten att recensera!).

I When I dream ska man nämligen, likt ett barn på sin födelsedag, låtsassova allt vad man kan. Skillnaden är (förutom att man sitter i ett rum fullt av folk då) att man får låna en sovmask och slipper lägga all kraft på att blunda naturligt, vilket är en väldig tur eftersom man i When I dream-drömmen kommer att bombarderas med information som man bör komma ihåg. Just det här med att minnas saker man drömmer är, som ni säkert vet, lättare sagt än gjort. Igår kväll komponerade jag t.ex. en episk inledning av Nobel-prisklass till den här recensionen som tyvärr både ni, jag och framförallt världen nu går miste om. Som tur är minns jag resten av recensionen, som tyvärr inte alls håller samma klass, men ni får faktiskt hålla till godo ändå.

Som sagt, When I dream går ut på att låtsassova och samtidigt komma ihåg saker. Under ett parti kommer samtliga deltagare att få rollen som drömmare (med tillhörande sovmask) en gång och sedan är det den som har samlat ihop flest poäng som står (ligger) som segrare. Över till själva drömmandet:

Övriga spelare få varsitt hemligt rollkort (fe, monster eller sandman) som avgör hur de ska bete sig mot den drömmande stackaren med masken. Sovtiden på två minuter (powernap) börjar och spelarna ska nu, i rask takt, lämna ledtrådar, som måste vara relevanta, till det drömkort som just nu ligger i den medföljande sängen (ja!). Ledtrådandet kan gå hur många varv som helst runt bordet, men drömmaren har bara en ynka gissning på vilket ord drömkortet innehåller. Svarar hen rätt läggs kortet på den goda drömsidan, medan det läggs på mardrömssidan om hen svarar fel.

Därefter ges ledtrådar till nästa kort och så vidare, fram till den punkt då väckarklockan ringer och det är dags att vakna igen. Där och då har drömmaren en sista uppgift i att, i jakt på två bonuspoäng, försöka återberätta vad hen har drömt genom att knåpa ihop en liten historia där alla kort som hamnat på den goda drömsidan finns med. Hen får självklart inte titta och har dessutom ingen aning om vilka kort som ligger var, så tro mig när jag säger att det är lika bra att komma ihåg allt.

De hemliga rollerna? Feerna, liksom drömmaren, vill att så många kort som möjligt ska hamna på den goda drömsidan, monstren vill, logiskt nog, ha så många kort som möjligt på mardrömssidan och sandmännen har något av en balanserande roll då de vill att mängden kort ska vara densamma på bägge drömsidor. Beroende på resultat utdelas poäng och en ny omgång, med en ny drömmare och nya hemliga roller påbörjas.

when I dream spelglädje brädspel sällskapsspel

Vad tycker jag då om When I dream? Jo, jag gillar´t!

Jag är verkligen svag för spel där man får tillfälle att vara lite klurig med ledtrådar kring ord och här får man dessutom anledning att vara extremt klurig då man inte alltid vill att ledtråden ska gå fram och leda till rätt svar. Samtidigt gör rappheten i spelet, man måste nämligen lämna sin ledtråd inom fem sekunder, att man ibland inte har något annat val än att säga det man först kommer att tänka på. Vid ett flertal tillfällen har jag tyckt mig ha en finfin ledtråd på gång bara för att få den ”stulen” av spelaren som sitter precis före i tur och tvingats ösa ur mig något som inte alls gagnar min roll.

Hur är det då att vara drömmare? Förvirrande och allmänt rörigt skulle jag säga. Fast på ett bra sätt, liksom. Att bli överöst med information i rask takt är verkligen inte bra när man ska försöka verka smart och det gör knappast saken lättare att vissa gör sitt bästa för att ställa till det för en med långsökta och besvärliga ledtrådar. När tiden är ute och det har blivit dags att redogöra för sin dröm upptäcker man… att det är väldigt svårt att komma ihåg någonting överhuvudtaget. ”Vilka ord har jag gissat nu igen?”, ”Hur var nu min Nobel-prisinledning formulerad?” och ”Varför är Björns näsa sned?” Ofta glömmer man minst ett ord och då kan man nästan räkna med att ett av dem krävdes för att få bonuspoäng.

Sen ska jag absolut inte glömma bort att nämna de fantastiska komponenterna som When I dream innehåller. Korten är vackra, stora och rejäla och att de förvaras i en säng är inget annat än genialiskt. Man kunde valt en så mycket enklare väg med en simpel hög på bordet, men här har man verkligen ansträngt sig vilket jag uppskattar mycket. Även sovmasken känns lyxig jämfört med ”drömmaren blundar” som hade varit normalfallet och sammantaget gör komponenterna att When I dream samlar pluspoäng som leder till att, i alla fall jag, kommer att vara mer benägen att lägga upp det på spelbordet.

when I dream spelglädje brädspel sällskapsspel

Negativt? Tja, When I dream lider potentiellt av samma sjukdom som alla andra ordpartyspel: att kortleken med ord förr eller senare kommer att ta slut och börja kännas igen. Det är dock ett problem som lätt löses med hemmagjorda kort eller expansioner som förhoppningsvis finns ute när man lärt sig de 440 medföljande orden.

Spelets enskilt största nackdel är annars att det kräver 6 deltagare eller fler för att komma till sin rätt. When I dream utesluter sig därmed ganska effektivt från parmiddagar och liknande, vilket är synd med tanke på att jag gärna hade haft det som alternativ till exempelvis Codenames.

Ett visst frågetecken finns också kring huruvida det är lättare att samla poäng som fe, men jag hävdar att om monstren och sandmännen bara gör sina jobb ordentligt så är spelet ändå tillräckligt balanserat för att jag ska vara nöjd. Samtidigt bör man komma ihåg att When I dream är ett partyspel som drivs och påverkas av spelarna själva, och att då kräva millimeterrättvisa och absolut balans är att gapa efter för mycket. Istället tycker jag att man bör fokusera på hur roligt det faktiskt är att ta sig an spelets olika roller, hur roligt det är att skratta åt vilsna drömmares galna historier och hur skoj det är att försöka skapa förvirring med luddiga ledtrådar.

When I dream är helt enkelt ett kul, vackert och omväxlande partyspel som ställer krav på både kreativitet och gott minne. Kan man ens drömma om mer? Jag minns inte riktigt, men förmodligen inte.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
fb-share-icon
Twitter
Visit Us
Follow Me
Tweet
INSTAGRAM

Mer Spelglädje:

Kommentera? Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

I samarbete med

logotyp Spelexperten.com

logotyp Worldofboardgames.com

Leta på Spelglädje

Kategorier

  • Artiklar
  • En andra åsikt
  • Intervjuer
  • Nyheter
  • Previews
  • Rapporter från skyttegravarna
  • Recensioner
  • Spelglädje

Facebook

Instagram

spelgladje

Playing Busungar (Rascals) with my daughter. This Playing Busungar (Rascals) with my daughter. This game actually won prize as the best Swedish childrens game of the year in 1986!
.
It’s not great, but kind of exciting and is working well for my 4 year old to both play and practise maths.
.
AND! It’s created and illustrated by Anders Jeppsson, the illustrator of Drakborgen (Dungeon Quest)! 😍
.
.
.

#busungar #alga #andersjeppsson #spelglädje #sällskapsspel #brädspel #boardgame #boardgamegeek #boardgames #boardgaming #brettspiel #ボードゲー ム  #jeuxdeplateau  #giochidatavolo  #настольныеигры #tabletop #tabletopgames #tabletopgaming
Wishing you all a happy new year with some pics fr Wishing you all a happy new year with some pics from our recent trip to the Wasteland in Wasteland express delivery service.
.
It’s a highly thematic game with a strong Mad Max connection. Fear not though, you can like the game even if you hate Mad Max (I do). 
.
Pick up, deliver. Steal, deliver. Pimp your truck. Repeat. It’s fun! 😀
.
So, happy new year everybody, see you on the other side! 🎆🎇
.
📸: @beardoesnerd 
#wastelandexpressdeliveryservice #pandasaurusgames #spelglädje #sällskapsspel #brädspel #boardgame #boardgamegeek #boardgames #boardgaming #brettspiel #ボードゲー ム  #jeuxdeplateau  #giochidatavolo  #настольныеигры #tabletop #tabletopgames #tabletopgaming
Nostalgia galore! 🥰 . Got Boken om Drakborgen ( Nostalgia galore! 🥰
.
Got Boken om Drakborgen (The book about DungeonQuest for non Swedish gamers) last Friday. Such an interesting read with lots and lots of design documents and magnificent art (and stories about it). So happy that my childhood will come alive once again with the Kickstarted reprint of Drakborgen early next year! 🥰
.
Trivia: Did you know that DungeonQuest is based om a Swedish design from the early 80s? Well, now you now...
.
Amazing work @fandrakebooks ! Read it in one day... 🤓🤩
.
.
.
#drakborgen #drakborgen2020 #kickstarter #fandrake #dungeonquest #alga #danglimne #jakobbonds #andersjeppsson 
#spelglädje #sällskapsspel #brädspel #boardgame #boardgamegeek #boardgames #boardgaming #brettspiel #ボードゲーム  #jeuxdeplateau  #giochidatavolo  #настольныеигры #tabletop #tabletopgames #tabletopgaming
Looki, looki, Chronicles of Crime: The Millenium s Looki, looki, Chronicles of Crime: The Millenium series has arrived! 🕵🏼‍♂️🔍
.
Only the 1400-expansion is playable right now since the app controlling the cases isn’t ready yet. No stress for me though, because I’m not done with the Noir expansion yet... 🙄😂
.
Anyway, I love Chronicles of Crime and it feels good to have some cases in store for dark winter days with candles and coffee. 🕯☕️
.
.
.
#chroniclesofcrime #chroniclesofcrimemilleniumseries #chroniclesofcrimenoir #luckyduckgames #kickstarter #spelglädje #sällskapsspel #brädspel #boardgame #boardgamegeek #boardgames #boardgaming #brettspiel #ボードゲー ム  #jeuxdeplateau  #giochidatavolo  #настольныеигры #tabletop #tabletopgames #tabletopgaming
Oh, the joy! Have been trying to find these since Oh, the joy! Have been trying to find these since the tile and figure collection Supressed Memories went out of print. Only two expansions left until I have it all! 😍
.
I need to call @skoldpainting now... 😛
.
.
.
#mansionsofmadness #forbiddenalchemy #callofthewild #mansionsofmadness2ndedition #fantasyflightgames #figurepainting #spelglädje #sällskapsspel #brädspel #boardgame #boardgamegeek #boardgames #boardgaming #brettspiel #ボードゲーム  #jeuxdeplateau  #giochidatavolo  #настольныеигры #tabletop #tabletopgames #tabletopgaming
I have sent my Mansions of Madness figures from St I have sent my Mansions of Madness figures from Streets of Arkham and Sanctum of Twilight to painter Christopher Sköld for som loving care. 🥰
.
So happy with how they turned out and can’t wait to play! Just two expansions left to buy now....... 🤓
📸: @skoldpainting 
🖌: @skoldpainting 
❤️: Me
.
.
.
#mansionsofmadness #mansionsofmadness2ndedition #fantasyflightgames #figurepainting #miniaturepainting #spelglädje #sällskapsspel #brädspel #boardgame #boardgamegeek #boardgames #boardgaming #brettspiel #ボードゲーム  #jeuxdeplateau  #giochidatavolo  #настольныеигры #tabletop #tabletopgames #tabletopgaming
Ladda mer... Följ Spelglädje

Twitter

SpelglädjeFollow

Spelglädje
spelgladjebloggSpelglädje@spelgladjeblogg·
31 dec

Har precis lagt upp ett foto @ Tosteberga, Skåne Län, Sweden https://www.instagram.com/p/CJeCFDlhTpd/?igshid=1patotd61vxza

Reply on Twitter 1344685610460704768Retweet on Twitter 1344685610460704768Like on Twitter 1344685610460704768Twitter 1344685610460704768
spelgladjebloggSpelglädje@spelgladjeblogg·
13 dec

Recension: The Crew: The quest for planet nine https://xn--spelgldje-02a.com/2020/12/13/recension-the-crew-the-quest-for-planet-nine/

Reply on Twitter 1337988583261523968Retweet on Twitter 13379885832615239681Like on Twitter 13379885832615239682Twitter 1337988583261523968
spelgladjebloggSpelglädje@spelgladjeblogg·
20 nov

Har precis lagt upp ett foto @ Tosteberga, Skåne Län, Sweden https://www.instagram.com/p/CH0iTyvBOJr/?igshid=bkqsdjxygdx4

Reply on Twitter 1329838309737193473Retweet on Twitter 1329838309737193473Like on Twitter 1329838309737193473Twitter 1329838309737193473

Senaste kommentarer

  • elbjorno om Fiasco: försmak
  • Maria om Fiasco: försmak
  • Folkeserbe om Rapport från Skyttegravarna: Call of Chtulhu – Dustler och jag, del 1
  • Magnus om Rapport från Skyttegravarna: Call of Chtulhu – Dustler och jag, del 1
  • Folkeserbe om Ett liv med spelpunch
Spelglädje - recensioner och tankar om brädspel sedan 2013