Inledningen på Spelglädje-året har, av ren och skär slump faktiskt, blivit ganska rollspelstungt. Björn, som varit mitt uppe i att förbereda sig för ett spelledarskap, klämmer ur sig texter på löpande band och eftersom det gäller att smida medan björnen är varm så har det helt enkelt blivit som det har blivit. Nu kanske ni tycker att det låter som om jag sitter här och försvarstalar, men vad jag i själva verket just nu gör är att jag försöker förklara både för er och för mig själv hur jag kunde glömma bort att publicera min sammanställning av vad Dice Tower tyckte om det spelår som gick.
För rollspel i all ära (större och större, faktiskt), men det är ju faktiskt brädspel och sällskapsspel som är Spelglädjes ryggrad så därför tänker jag nu, om än något försenat, köra min presentation och samtidigt förklara för er vad det var med spelåret 2017 som gjorde mig så inihoppsan nöjd att jag utstötte ett ”hodeladi” i höjd med morgonkaffet.
Som vanligt har jag använt min extremt avancerade algoritm för brädspelsåsiktsvärdering: spelens placering i Dice Towers ranking adderas och ju lägre sammanlagd siffra, desto högre upp hamnar spelet i sammanfattningen. Även detta år verkar Tom, Sam och Zee ha varit ganska oense om vad som är bra och vad som är mindre bra och inget av spelen på årets lista nämndes av dem alla.
3. Photosynthesis
Speltyp: strategispel Antal spelare: 2-4 Speltid: 60 min Språk: Engelska Ålder: 10+ Tillverkare: Blue orange games
Solen skiner klart på skogens lövverk och just den underbara energin använder träden till att växa och utveckla sina vackra blad. Odla smart så att skuggan av dina växande träd sinkar dina motståndare, men glöm inte att solen rör sig runt skogen. Välkommen till Photosynthesis värld, det gröna strategispelet!
****
Tom Vasel: 9:a
Sam Healy: 5:a
Poäng: 14
Photosynthesis är ett av spelen jag bar med mig hem från Essen, men jag har tyvärr inte haft tid och sällskap att prova det ännu. Jag känner mig dock trygg i att det är ett finfint spel och det är inte utan att jag är lite extra nöjd över att sättet jag fick tag i det: jag förhandsbokade nämligen det utifall jag inte skulle hitta något annat att köpa med mig hem från Spiel (så lite jag visste). Nu sitter jag här och njuter, inte bara av att lådan är den vackraste jag någonsin har sett, utan också att den omsluter ett riktigt bra spel. Recension lär följa!
2. Runes of Asteros
Speltyp: äventyrsspel Antal spelare: 1-5 Speltid: 15-25 min Språk: Engelska Ålder: 12+ Tillverkare: Grey Fox Games
Hitta de försvunna runorna och rädda planeten Asteros!
För länge, länge sedan stängde kungen av Asteros in brutala monster i Runporten och förseglande den med fyra gudomliga runor. Men för fem dagar sedan öppnade en ond kraft porten och bytte ut koden och nu är Asteros åter hemsökt av rädsla och katastrofer! Den visa ledaren Orakl bad rådet för Enade Planeter om hjälp och de skickade fyra berömde agenter: Ekho, Hal, Elli och Nova. Orakl den vise och de fyra modiga agenterna börjar bekämpa de onda krafterna för att rädda Asteros, men för att lyckas måste de hitta koden för att återställa porten och stänga i monstren igen. Folket kallar dem ”Rising 5” i hopp om att de ska kunna återupprätta fred på planeten.
Rising 5: Runes of Asteros är ett samarbets-, deduktions- och äventyrsspel med en mobilapp som spelledare. Spelarna måste hitta svarskoden med de fyra runorna i rätt ordning innan de onda krafterna slukar planeten. De kan utforska planeten för att samla energi eller ledtrådar och slåss mot onda moster. När deltagarna försöker låsa upp koden kommer appen att ge tecken som leder till den rätta koden.
****
Zee Garcia: 10:a
Sam Healy: 1:a
Poäng: 11
Av någon anledning får jag känslan av att det här är ett Dice Tower-tips som kommer att flyga fullständigt under radarn för min del. Antagligen kommer jag aldrig mer att varken tänka på eller höra talas om det och vad jag vet går det inte ens att köpa i Sverige. Men: deduktion, äventyr och samarbete är alla egenskaper som kickar igång mina cylindrar och även om appar alltid är en nackdel tills motsatsen bevisats så växer mitt intresse sakta men säkert. Faktiskt i takt med att jag skriver den här texten! Och har Sam Healy utsett det till förra årets bästa spel kanske man borde ge det en chans… Om jag kan få tag i det alltså.
1. PANDEMIC LEGACY: SEASON 2
Speltyp: strategispel, äventyrsspel Antal spelare: 2-4 Speltid: 60 min Språk: Engelska Ålder: 14+ Tillverkare: Z-man Games
Världen gick nästan under för 71 år sedan…
Farsoten kom från ingenstans och ödelade världen. De flesta dog inom en vecka. Inget kunde stoppa den. Världen gjorde sitt bästa. Det räckte inte.
I tre generationer har vi, de sista fragmenten av mänskligheten, levt på haven på flytande stationer som kallas tillflyktsorter. Långt från farsoten kan vi förse fastlandet med tillgångar och hålla dem (och oss själva) från att fullständigt gå under. Vi har lyckats upprätthålla ett nätverk innehållande de största kända städerna i världen men de senaste åren har varit svåra. Städer långt ifrån tillflyktsorterna har fallit bort…
Imorgon ska en liten grupp av oss bege sig ut i vad som är kvar av världen. Vi har ingen aning om vad vi kommer att hitta.
****
Tom Vasel: 6:a
Zee Garcia: 1:a
Poäng: 7
Det här gör mig glad! Jag hade det stora nöjet att spela Pandemic Legacy: season 1 under förra året och har, av ren självbevarelsedrift, hållit mina förväntningar på uppföljaren på lägsta möjliga nivå. Nu kan jag dock känna mig trygg med att säsong 2 i alla fall är ”helt okej” och att jag inte behöver oroa mig för en megaflopp. Jag behöver väl knappast säga att jag redan har det här spelet i min samling och nu väntar jag egentligen bara på att vår hall ska bli färdigrenoverad och att min kusins lägenhet ska bli inflyttad och klar så att vi kan ta tag i världsräddandet igen. Hypen lever!
***
Det här året var det nervösare än någonsin att se Dice Tower utnämna sina favoriter. Av någon anledning tycks de bli mindre och mindre överens och jag oroade mig på allvar för att det inte skulle bli någon lista överhuvudtaget av min geniala algoritm. Som väl är tog de sig samman och slutligen är jag väldigt nöjd med de tre kandidater som skrapades fram; två av dem har jag redan och det tredje av dem låter inte så dumt det heller.
Men gladast är jag faktiskt över de spel som inte klarade sig in på listan. Aldrig tidigare har jag känt igen så många spel som nämndes och jag vet dessutom att det är riktigt bra titlar. Antingen har jag blivit otroligt proffsig på att plocka ut bra spel från ett spelår… eller så befann jag mig bara i Essen med både ögon och öron öppna. Pie Town, Wasteland delivery express, Viral, Dinosaur Island, Gloomhaven och 7th Continent var alla med och jag kan bara gosgotta mig i hur mycket fantastiska spelupplevelser jag har framför mig inom olika avlägsna framtider (7th Continent, kom hit genast!). Det är bara att konstatera att Essen är platsen att vara på om man vill hänga med i spelbranschen och… ja, hotell är bokat det här året också.
Och så måste jag ju avsluta med att berömma Tom Vasel för den fantastiskt trevliga lista han hade skrapat ihop (han läser så klart Spelglädje), antagligen inspirerades han enormt av vårt korta möte på Spiel eller så… gjorde han det.