Parliament and Bridge by Eric Kilby (Licens: Creative Commons)
Vid det här laget är det väl knappast någon som har missat vilken viktig dag det är på söndag? Valdagen. Det har åter blivit dags att ta ansvar för vår gemensamma framtid och samtidigt försvara den demokrati som jag i alla fall inbillar mig att de flesta av oss värnar om. Nu ska jag inte sitta här och skriva er på näsan om ni ska rösta si eller så (fast helst si), men för att inspirera inför det uppdrag som stundar så har jag, för första gången i Spelglädjes stolta historia, snickrat ihop en liten Valspecial.
Förvånad? Det är jag. Man kan säga att inte heller jag själv såg det här inlägget komma för några veckor sedan. Brädspelsbloggande och politik går sällan särskilt bra ihop, ”men varför inte prova att rida på vågen lite och se vad som händer”, tänkte jag och började knåpa på en liten lista av spel som jag tycker passar bra med våra partier.
Och nu är den alltså färdig att avnjutas i den ordning som statliga SVT så vänligt lottade fram i samband med sina partiledarutfrågningar. Håll till godo och njut, det här kanske inte kommer att hända fler gånger!
Kristdemokraterna – Pandemic Legacy
(OBS: Mindre spoilers) Kristdemokraterna älskar sjukvård och vad passar då bättre än att ge sig in i en kampanj av det moraliskt krävande Pandemic Legacy? På så sätt får man chans att ta ansvar för framtiden i världen och till på köpet bota hur många människor som helst från ruskiga virus. Dessutom ges möjlighet att ta militärt ansvar genom att lägga tid och pengar på att pytsa ut NATO-anläggningar som förmodligen inte kommer att göra någon nytta alls ändå. Hur själva förbrukningsdelen i ett legacy-spel går ihop med Kristdemokraternas politik om att motarbeta ”slit och släng-samhället” är oklart, men en sak är säker: aldrig tidigare har den gyllene regeln varit så hårt prövad i ett brädspel.
Miljöpartiet – Agricola
Bondeliv alá 1600-tal på 2000-talet? Ja varför inte? I Agricola är livet på landet är hårt, analogt och befriat från moderniteter eftersom straffskatten på drivmedel är hög och elektricitet är en bristvara. Varje hushåll är självförsörjande, plöjer och odlar sina åkrar, slaktar sitt eget kött (fast i smyg eftersom kött är straffbeskattat) och cyklar till äppelträdgården med subventionerade lådcyklar (utan olja på kedjan). Hur det går ihop med det storskaliga jordbruket? Det gör det inte, men folk som bor i städer kan så klart fortsätta köpa maten som odlas på Maxi och Coop.
Socialdemokraterna – Suburbia
I ett parti Suburbia (ej recenserat på Spelglädje ännu) kan alla socialdemokrater få en ny chans att bygga upp fungerande förorter med parker, kontor och affärer men utan stenkastning och bilbränder. För att maximera befolkningsantal kan man bygga statligt subventionerade bostäder, men kommer det att hjälpa? Självklart kommer motspelarna att försöka sätta käppar i hjulet för dig och då går det så klart bra att utropa ”det är bara käbbel!” och hoppas att saker och ting löser sig av sig själv. Och nej, hur fint de nu än skulle vara så har man ingen nytta av att kunna svetsa i Suburbia.
Vänsterpartiet – Dead of winter
Vad passar en Vänsterpartist bättre än att bo i koloni och dela på allt och alla? Ingenting, förmodligen. I Dead of winter, mitt i en rälig zombie-apokalyps, får man möjlighet att göra just det. Kolonin är helt klasslös, produktionsmedel fördelas efter behov och staten är avskaffad. Samarbete är nyckeln, minsta sopkvast ägs tillsammans och vill man vara tomte dygnet runt går det självklart alldeles utmärkt. Var dock uppmärksam, innan du vet ordet av kan kolonin skakas av revolution, förtryck och ond bråd död…
Centerpartiet – Power Grid
Vill du också ställa om till grön elproduktion med marknadsekonomiska medel? Då kan jag glädja dig med att det är fullt möjligt i Power Grid (låt dig inte skrämmas av Kristians akademiska recension)! När du väl är där kommer du dock att upptäcka att vindkraftstekniken inte är tillräckligt effektiv och att elen knappast räcker för att nå hela vägen fram. Alternativen? Tja, så länge kärnkraften bär sina egna kostnader är den ju lite användbar och den ska dessutom inte vara helt avvecklad förrän 2040 (och så länge varar inte ett parti Power Grid). Men bäst är kanske ändå att elda lite tyskt brunkol vilket är otroligt väl simulerat här eftersom Power Grid utspelar sig i Tyskland!
Liberalerna – iKnow och Bezzerwizzer
Det är svårt att hitta ett parti som bättre lämpar sig för kunskapsspel eftersom skolan, Liberalernas hjärtefråga, är den plats där kunskap i alla fall i teorin inhämtas. Här kan man välja två vägar:
iKnow-vägen: Upplev skolan idag där det ställs låga krav på kunskap och eget ansvar. I iKnow kan du faktiskt vinna utan att svara rätt på en enda fråga! Allt du behöver göra är att vara strategisk och planka andras svar så kommer det att lösa sig för dig. Smidigt va?
Bezzerwizzer-vägen: Här är kraven på kunskap betydligt högre även om det här handlar om lagspel. Devisen är ändå så pass enkel som att om du inte kan något så kommer du heller inte att komma någonstans. Lite som världen i övrigt faktiskt. Inte fullt lika smidigt kanske, men ändå bättre va?
Moderaterna – Monopol
Okej, här vill jag vara tydlig med att det här inte bör ses som ett speltips, men härtill är jag ändå nödd och tvungen eftersom Monopol passar så väl i sammanhanget. Ni kan förstås redan grejen med spelet, de rika blir långsamt rikare på bekostnad av de fattiga och när man inte kan betala mer (eller blir sjuk) så är man helt enkelt inte välkommen på spelplanen längre. Monopol är dessutom lite som partiet i stort, det kommer ständigt ”nya” versioner, men till syvende och sist är det ändå samma gamla ”rika mot fattiga”-skåpmat under locket.
Sverigedemokraterna – Arkham Horror
Ett uråldrigt brunfärgat monster hotar att vakna till liv och förstöra världen som vi känner den. Vanligt folk gör sitt yttersta för att hindra dess framfart, men varje gång ett av monstren tas bort från spelplanen känns det som att det kommer 17 nya. Kampen kommer att vara hård och stundtals kännas hopplös, men tillsammans är vi starka och bara tillsammans kan vi besegra ondskan. Det bästa av allt? I Arkham Horror är det bara på låtsas.
Bubblare: Feministiskt initiativ – In the year of the dragon
Så nära i förra valet, men ändå så långt ifrån. Utan mediatid i valkompasser och utfrågningar på tv är det svårt att nå fram i mediebruset och allt tyder på att det helt enkelt inte kommer att gå så bra för Fi i det här valet. Lite som det brukar bli i In the year of the dragon faktiskt. Är det inte torka, sjukdomar eller invaderande arméer så kan man ge sig den på att kejsaren kräver tribut eller storslagna fyrverkerier. Allt detta när man inte har resurser att klara av det. Kämpa!
Sådär mina vänner, nu är vi redo för valdagen! Skulle det nu vara så att någon nu är lite småirriterad och tycker att jag har favoriserat något av partierna så får ni hemskt gärna höra av er och berätta det för mig. Jag vet nämligen fortfarande inte hur jag ska rösta på söndag och behöver all input jag kan få.