Speltyp: familjespel, strategispel Antal spelare: 2-4 Speltid: 15 min Ålder: 8+ år Tillverkare: Lautapelit.fi Kingdomino på Boardgamegeek
Brukar du dagdrömma om en aktivitet som kan locka familjen från sina skärmar? Kanske har du redan provat Carcassonne och tänkt att det här med att lägga ut brickor var ju riktigt trevligt, finns det mer sånt? Eller är du en sådan som ordnar spelkvällar och letar efter lämplig underhållning i väntan på de slashasar som ramlar in någon timme efter utsatt tid?
Kingdomino är svaret på alla dessa önskemål. Enkelt och mycket snabbspelat men det är trots allt dina strategiska beslut som ligger till grund för hur ditt kungadöme utvecklar sig.
Spelarna tilldelas ett slott att börja bygga sitt kungadöme från. Sedan turas man om att välja brickor genom att ställa sina gubbar på dem. Det finns tre eller fyra (beroende på antalet spelare) i taget att välja på. Nästa omgång ligger också uppvända, så att man kan börja planera sitt nästa drag. På sin tur plockar man de brickor som man valde förra rundan och ställer ut sina gubbar på nytt inför nästa runda. Brickorna är numrerade på baksidan för att man ska veta vilken ordning de ska ligga i.
Själva dominobiten består i att varje bricka är uppdelad i två landskapsrutor och brickorna ska läggas ut så att minst en landskapstyp matchar den som är bredvid. Startslottet fungerar som en joker och vilket landskap som helst kan placeras bredvid det. Vissa landskap har kungakronor på sig och det är de som ger poäng på slutet – storleken på ett landskap multipliceras med antalet kungakronor det innehåller. Man kan också välja att dela ut bonuspoäng om slottet ligger precis i mitten och om kungariket inte innehåller några tomma platser.
Spelet är mycket enkelt att lära sig, men rymmer mer klurighet än man först tror. Den vars gubbe står högst upp får börja. Men brickorna längst ner har fler kungakronor. Vilket ger en ständig avvägning mellan: vill jag ha många härliga, saftiga kungakronor nu, eller nöjer jag mig med en karg och torftig åkerlapp för att istället få välja först nästa runda?
Det finns också en begränsning i ytan – ditt rutnät får max bli 5×5 rutor stort. Spelar man två spelare kan man välja mellan att plocka bort hälften av brickorna, eller att köra med alla brickor i en storduell och bygga 7×7 rutor istället. När man har kört några gånger är det helt klart storduellen som lockar mest, och den är riktigt bra träning för ens spatiala förmågor.
Artworken är inbjudande och barnsligt gullig, komplett med får som ser ut att ha Fåret Shaun som sin största idol. Brickorna är gjorda av kraftig papp och har man bara ett slätt underlag tillhands så är det en ypperlig kandidat för att inte bara locka familjemedlemmarna från skärmarna, utan även ut i friska luften.
Den smarta funktionen som gör att man oftast inte kan välja höga poängbrickor två rundor i rad håller slumpfaktorn i schack och gör att Kingdomino har en god chans att tilltala även rutinerade spelare. För att vara ett spel som bara tar runt 15 minuter så behöver man engagera hjärncellerna en hel del och spelet hamnar högt på skalan ”klurighet per spelad minut”.
Det vore att ta i att säga att man känner sig som ägare till ett mäktigt kungarike efter ett parti Kingdomino, men det är ingen underdrift att man känner sig lockad att spela en ny omgång. Och en ny omgång. Och en ny omgång…