spelglädje brädspel sällskapsspel
Menu
  • Hem
  • Recensioner
    • Barnspel
    • Expansioner
    • Familjespel
    • Frågespel
    • Kortspel
    • Nostalgispel
    • Partyspel
    • Samarbetsspel
    • Speltillbehör
    • Sportspel
    • Strategispel
    • Tärningsspel
    • Äventyrsspel
  • Artiklar
    • Figurmålning
    • Ditt och datt
    • Om specifika spel
    • Previews
    • Kickstarter
    • Intervjuer
    • Listor och priser
    • Spelglädjes spelartyper
    • Rapporter från Skyttegravarna
  • Om spelglädje…
    • Varför finns Spelglädje?
    • Om författarna
    • Nyhetsbrevet
  • Kontakt
Menu
spelglädje brädspel sällskapsspel dinofajten

Recension: Dinofajten

Posted on augusti 10, 2016augusti 11, 2020 by Folkeserbe
brädspel spelglädje dinofajten sällskapsspel
Speltyp: barnspel, familjespel Antal spelare: 2-4
Speltid: 45 min Språk: Svenska 
Ålder: 9+ Tillverkare: Mattias Dristig

För inte allt för längesedan innehöll min spelsamling exakt noll spel som handlade om dinosaurier. I våras trillade dock Raptor in och i somras fick det också sällskap av Dinofajten eftersom spelets konstruktör Mattias Dristig hade både modet och vänligheten att skicka sitt alster till mig (tusen tack!). Just det faktum att jag fick spelet skickat till mig som ett oskrivet blad gjorde att jag såg extra mycket fram emot att recensera det; för en total spelgalning som mig är det nämligen väldigt skönt att kunna sätta sig ner och spela spel helt utan förväntningar då och då.

Så, efter att ha spelat ett antal rundor av Dinofajten, vad är mitt intryck? Man kan säga att jag är… inte besviken, men… underväldigad. Jag kommer att förklara varför lite längre fram i texten, men först lite om hur man spelar:

I Dinofajten styr varje spelare över varsin flock dinosaurier innehållande 1 äldste, 2 vuxna, 1 ungdom och 2 ungar. De olika kategorierna har olika mängd hälsopoäng (liv) och olika attack-värden (hur många tärningar som får användas i strid) och för att inte göra en enkel förklaring krångligare än den behöver så angav jag dinosaurierna i ordning från starkast till svagast ovan. Att sedan spela Dinofajten behöver, inte heller det, göras särskilt krångligt eftersom reglerna är busenkla att lära sig och förstå: När det är ens tur väljer man vilken spelares flock man vill anfalla, pekar ut en viss dinosaurie i den flocken, väljer vilken av sina egna dinosaurier man vill attackera med, slår med tärningarna och avgör (jag höll på att skriva resolvar) resultatet genom att dra bort lika många hälsopoäng från den anfallne dinosaurien som tärningarna visar. Skulle en dino bli så skadad att den förlorar alla sina hälsopoäng tas den ur spel och spelaren som anföll får dra ett händelsekort som ”belöning”. Den spelare vars flock överlever längst har vunnit Dinofajten.

brädspel spelglädje dinofajten sällskapsspel

Okej, nu när ni vet hur spelet går till är  det så dags att återgå till min underväldigade känsla och anledningarna till den:

På kartongen står det ”Ett strategispel för hela familjen” och där hittar vi möjligen roten till allt ont, för jag har nämligen svårt att hitta de strategiska inslagen. Jag vet att Dinofajten är ett familjespel som inte bör tåla en hardcore-gamers stenhårda giljotin, men jag har verkligen försökt att se bortom det och hitta taktiska detaljer. Hur jag än vänder och vrider på det så blir dock ändå mitt intryck att de utlovade strategiska möjligheterna inte bara är få utan faktiskt nästan saknas helt och hållet.

Man använder bara den dino som får slåss med flest tärningar och attackerar motståndarnas motsvarigheter för att försvaga dem, svårare än så är det inte. Möjligen blandas ett och annat händelsekort in här, men det känns mer som slump än strategi. Jag kan också tycka att det är synd att man inte har möjlighet att försvara sig på något annat sätt än med eventuella händelsekort och att skadade dinosaurier inte är sämre att attackera med, då tror jag nämligen att tärningsduellerna hade blivit mer spännande.

Och när vi ändå är inne på händelsekorten så är de en annan detalj som jag hänger upp mig lite på. Det finns två sorters händelsekort: Kort som inträffar i samband med att de dras och kort man får behålla på hand och spela ut när man vill. Så långt är allt väl, men ni lade kanske märke till att jag satte citationstecken runt ordet belöning när jag nämnde dem ovan? Anledningen till det är att de i reglerna anges som en belöning, men att de i mitt fall ofta har inneburit stenhårda bestraffningar (dinosaurier som har dött, bytt flock etc.). Det finns helt enkelt för många elaka händelsekort i leken för att det ska kännas belönande att dra dem. Det är möjligt att jag där hittade ett taktiskt moment i att undvika dem och låta motståndarna ta den smällen, men det kan väl knappast ha varit tanken egentligen?

Dinofajten-cards

Något jag både gillar och ogillar är att Dinofajten innehåller utslagning. Som vuxen (som spelar med vuxna) fungerar det eftersom ett parti snabbt blir en kamp på liv och död där glåporden haglar över bordet; ingen vill bli utslagen och alla kämpar stenhårt för sitt liv. När barn blandas in har jag dock väldigt svårt för utslagningen eftersom det i grunden är en bedrövlig mekanik som bara tillför problem när man vill lära barn sällskapsspelande. Säg det barn som, utslagen, finner sig i att titta på medan de andra får ha allt det roliga?

Trots allt negativt, så tycker jag ändå inte att Dinofajten är så dåligt som det möjligen låter. Jag ser kvaliteter i spelet som undervisningsmaterial i matte för yngre barn, räknandet med tärningar och hälsopoäng hit och dit ger nämligen finfin träning i huvudräkning. Jag tror också att de åldersgrupper som har nytta av matteträningen bättre kan uppskatta slumpmässigheten i att bli straffad (belönad) av händelsekorten; Dinofajten känns helt klart mer som ett barnspel än ett familjespel på det sättet.

Konstruktören har också upplyst mig om att det finns alternativa, lite mer avancerade regler, för Dinofajten på den officiella hemsidan. De avancerade reglerna känns helt klart uppfriskande och i vissa fall infogar de dessutom några av de strategiska moment jag tycker saknas. Det är betydligt roligare när man, istället för att bara slentrianmässigt attackera med sin starkaste dino, måste fundera över effekter av skador och att behöva vila sina dinosaurier titt som tätt. Inför nästa utgåva, Dinofajten finns just nu i endast 200 exemplar, tycker jag därför att de avancerade reglerna bör infogas i regelhäftet som moduler att använda om man vill; när de bara finns på hemsidan riskerar många att missa dem och det tycker jag är synd. Vidare tycker jag att spelet hade mått bra av en mer verklighetstrogen artwork där varje flock kanske skulle kunna vara en egen dinosaurieart (med olika egenskaper?). På så sätt hade man kunnat infoga lite dinosauriekunskap i mixen och det hade tillfört en hel del både kunskaps- och stämningsmässigt.

Slutomdömet? Dinofajten har helt klart en hel hög av brister rent spelmekaniskt och hade mått bra av ett antal varv till i utvecklingsloopen. Som undervisningsmaterial i lågstadiematte fungerar det dock bra redan nu (barnen hade garanterat gillat det) och med, återigen, några varv till i utvecklingsloopen så hade det dessutom kunnat bli ännu bättre till skolan.

De avancerade reglerna (som finns på nätet) tillför en hel del, men det räcker ändå inte riktigt till för att jag ska kunna rekommendera det till spelsugna familjer. Dinofajten känns i grund och botten som ett barnspel som är allt för strategilöst och slumpartat för att den angivna målgruppen, casual gamers och familjer (eller barn, för den delen), ska ha särskilt roligt; det finns betydligt bättre alternativ där ute.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
fb-share-icon
Twitter
Visit Us
Follow Me
Tweet
INSTAGRAM

Mer Spelglädje:

0 thoughts on “Recension: Dinofajten”

  1. FantastiskFiktion skriver:
    augusti 10, 2016 kl. 10:26 e m

    Jag tycker inte att man ska ställa lägre krav på möjligheten att göra meningsfulla val bara för att det är ett barnspel! Barn är otroligt kompetenta och genomskådar ofta tråkiga mekaniker lika väl som vuxna, även om de inte alltid kan sätta ord på det. Har du provat ”Pingwin”/”Where’s my fish?” Det satte en helt ny standard för barnspel för mig. Jag har spelat det med en femåring (som inte vinner men som kan spela hela spelet självständigt) och jag har spelat det med fullt bräde vuxna gamers och fått en riktig utmaning…

    Svara
    1. folkeserbe skriver:
      augusti 10, 2016 kl. 10:38 e m

      Absolut inte, jag menar mest att barn hade haft lättare att acceptera slumpmässigheten än spelets uttalade målgrupp, familjer. Den tråkiga mekaniken förbättras även en del med de avancerade reglerna, men jag hoppas att det framgår att jag inte rekommenderar spelet? 🙂

      Svara

Kommentera? Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

I samarbete med

logotyp Spelexperten.com

logotyp Worldofboardgames.com

Leta på Spelglädje

Kategorier

  • Artiklar
  • En andra åsikt
  • Intervjuer
  • Nyheter
  • Previews
  • Rapporter från skyttegravarna
  • Recensioner
  • Spelglädje

Facebook

Instagram

spelgladje

Playing Busungar (Rascals) with my daughter. This Playing Busungar (Rascals) with my daughter. This game actually won prize as the best Swedish childrens game of the year in 1986!
.
It’s not great, but kind of exciting and is working well for my 4 year old to both play and practise maths.
.
AND! It’s created and illustrated by Anders Jeppsson, the illustrator of Drakborgen (Dungeon Quest)! 😍
.
.
.

#busungar #alga #andersjeppsson #spelglädje #sällskapsspel #brädspel #boardgame #boardgamegeek #boardgames #boardgaming #brettspiel #ボードゲー ム  #jeuxdeplateau  #giochidatavolo  #настольныеигры #tabletop #tabletopgames #tabletopgaming
Wishing you all a happy new year with some pics fr Wishing you all a happy new year with some pics from our recent trip to the Wasteland in Wasteland express delivery service.
.
It’s a highly thematic game with a strong Mad Max connection. Fear not though, you can like the game even if you hate Mad Max (I do). 
.
Pick up, deliver. Steal, deliver. Pimp your truck. Repeat. It’s fun! 😀
.
So, happy new year everybody, see you on the other side! 🎆🎇
.
📸: @beardoesnerd 
#wastelandexpressdeliveryservice #pandasaurusgames #spelglädje #sällskapsspel #brädspel #boardgame #boardgamegeek #boardgames #boardgaming #brettspiel #ボードゲー ム  #jeuxdeplateau  #giochidatavolo  #настольныеигры #tabletop #tabletopgames #tabletopgaming
Nostalgia galore! 🥰 . Got Boken om Drakborgen ( Nostalgia galore! 🥰
.
Got Boken om Drakborgen (The book about DungeonQuest for non Swedish gamers) last Friday. Such an interesting read with lots and lots of design documents and magnificent art (and stories about it). So happy that my childhood will come alive once again with the Kickstarted reprint of Drakborgen early next year! 🥰
.
Trivia: Did you know that DungeonQuest is based om a Swedish design from the early 80s? Well, now you now...
.
Amazing work @fandrakebooks ! Read it in one day... 🤓🤩
.
.
.
#drakborgen #drakborgen2020 #kickstarter #fandrake #dungeonquest #alga #danglimne #jakobbonds #andersjeppsson 
#spelglädje #sällskapsspel #brädspel #boardgame #boardgamegeek #boardgames #boardgaming #brettspiel #ボードゲーム  #jeuxdeplateau  #giochidatavolo  #настольныеигры #tabletop #tabletopgames #tabletopgaming
Looki, looki, Chronicles of Crime: The Millenium s Looki, looki, Chronicles of Crime: The Millenium series has arrived! 🕵🏼‍♂️🔍
.
Only the 1400-expansion is playable right now since the app controlling the cases isn’t ready yet. No stress for me though, because I’m not done with the Noir expansion yet... 🙄😂
.
Anyway, I love Chronicles of Crime and it feels good to have some cases in store for dark winter days with candles and coffee. 🕯☕️
.
.
.
#chroniclesofcrime #chroniclesofcrimemilleniumseries #chroniclesofcrimenoir #luckyduckgames #kickstarter #spelglädje #sällskapsspel #brädspel #boardgame #boardgamegeek #boardgames #boardgaming #brettspiel #ボードゲー ム  #jeuxdeplateau  #giochidatavolo  #настольныеигры #tabletop #tabletopgames #tabletopgaming
Oh, the joy! Have been trying to find these since Oh, the joy! Have been trying to find these since the tile and figure collection Supressed Memories went out of print. Only two expansions left until I have it all! 😍
.
I need to call @skoldpainting now... 😛
.
.
.
#mansionsofmadness #forbiddenalchemy #callofthewild #mansionsofmadness2ndedition #fantasyflightgames #figurepainting #spelglädje #sällskapsspel #brädspel #boardgame #boardgamegeek #boardgames #boardgaming #brettspiel #ボードゲーム  #jeuxdeplateau  #giochidatavolo  #настольныеигры #tabletop #tabletopgames #tabletopgaming
I have sent my Mansions of Madness figures from St I have sent my Mansions of Madness figures from Streets of Arkham and Sanctum of Twilight to painter Christopher Sköld for som loving care. 🥰
.
So happy with how they turned out and can’t wait to play! Just two expansions left to buy now....... 🤓
📸: @skoldpainting 
🖌: @skoldpainting 
❤️: Me
.
.
.
#mansionsofmadness #mansionsofmadness2ndedition #fantasyflightgames #figurepainting #miniaturepainting #spelglädje #sällskapsspel #brädspel #boardgame #boardgamegeek #boardgames #boardgaming #brettspiel #ボードゲーム  #jeuxdeplateau  #giochidatavolo  #настольныеигры #tabletop #tabletopgames #tabletopgaming
Ladda mer... Följ Spelglädje

Twitter

SpelglädjeFollow

Spelglädje
spelgladjebloggSpelglädje@spelgladjeblogg·
31 dec

Har precis lagt upp ett foto @ Tosteberga, Skåne Län, Sweden https://www.instagram.com/p/CJeCFDlhTpd/?igshid=1patotd61vxza

Reply on Twitter 1344685610460704768Retweet on Twitter 1344685610460704768Like on Twitter 1344685610460704768Twitter 1344685610460704768
spelgladjebloggSpelglädje@spelgladjeblogg·
13 dec

Recension: The Crew: The quest for planet nine https://xn--spelgldje-02a.com/2020/12/13/recension-the-crew-the-quest-for-planet-nine/

Reply on Twitter 1337988583261523968Retweet on Twitter 13379885832615239681Like on Twitter 13379885832615239682Twitter 1337988583261523968
spelgladjebloggSpelglädje@spelgladjeblogg·
20 nov

Har precis lagt upp ett foto @ Tosteberga, Skåne Län, Sweden https://www.instagram.com/p/CH0iTyvBOJr/?igshid=bkqsdjxygdx4

Reply on Twitter 1329838309737193473Retweet on Twitter 1329838309737193473Like on Twitter 1329838309737193473Twitter 1329838309737193473

Senaste kommentarer

  • elbjorno om Fiasco: försmak
  • Maria om Fiasco: försmak
  • Folkeserbe om Rapport från Skyttegravarna: Call of Chtulhu – Dustler och jag, del 1
  • Magnus om Rapport från Skyttegravarna: Call of Chtulhu – Dustler och jag, del 1
  • Folkeserbe om Ett liv med spelpunch
Spelglädje - recensioner och tankar om brädspel sedan 2013